08 de setembre de 2016
08.09.2016
40 Años
40 Años

Romeva afirma que una Catalunya independent serà reconeguda si fa les coses "ben fetes"

El conseller assegura que si es manté "l'estabilitat parlamentària independentista i la mobilització cívica al carrer, la República Catalana és inevitable"

08.09.2016 | 10:52

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat aquest dijous que una Catalunya independent serà reconeguda internacionalment si fa les coses "ben fetes" internament. "Depèn de nosaltres", ha afirmat Romeva en una entrevista al "Matí de Catalunya Ràdio". "Si es manté l'estabilitat parlamentària independentista i la mobilització cívica al carrer, estic absolutament convençut -i a fora cada vegada més- que la República Catalana és inevitable", ha subratllat. A més, el conseller ha defensat l'important paper que té el seu departament en el procés i ha detallat que "el cost d'aquesta presència exterior és de quatre milions i mig d'euros". Romeva ha relativitzat aquesta xifra i ha emfatitzat que "la reacció de l'Estat demostra que aquesta feina és efectiva".

"Una cosa és el cost de la presència exterior, i l'altra és la del debat polític", ha volgut separar el conseller d'Afers Exteriors. "En el debat del cost de les delegacions a l'exterior hi ha la trampa de qui no vol que tinguem veu pròpia al món", ha criticat Raül Romeva. "No només no tenim les eines d'un estat, sinó que en tenim un que treballa en contra", ha considerat Romeva que ha explicat que davant d'això el Departament d'Afers Exteriors ha optat per la "discreció".

Romeva ha defensat que "al món hi ha la convicció que no hi ha cap motiu per pensar que hi ha una via diferent de la que estem emprenent". De fet, Romeva ha assegurat que l'Estat ja té "assumit que això és imparable". "A fora, el que espera és el sentit comú que no trobem a l'Estat Espanyol", ha afirmat el conseller, que ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador als catalans davant el procés de desconnexió. "Si nosaltres fem les coses ben fetes, a fora ens reconeixeran. No esperem que a fora ens facin la feina", ha reflexionat en veu alta.

En aquest sentit, el conseller d'afers exteriors ha fet una crida a la mobilització de la ciutadania el dia de la Diada. "Diumenge no va només d'omplir els carrers, va d'omplir de legitimitat el tram decisiu del procés", ha reblat. El conseller ha dit que "a l'Estat no hi ha una fermesa democràtica" i ha afirmat que davant d'això i "la paràlisi" cal trobar "altres maneres".

Paral·lelament, el conseller ha subratllat la importància del naixement del banc d'ADN de la UB per recollir i identificar les restes de víctimes de la Guerra Civil. "Això permetrà als vius retre homenatge a les persones que van perdre la vida a la guerra", ha destacat el conseller, que ha assegurat que "no ens podem obrir al món amb deutes pendents". "Ho hem de fer amb la mirada neta i amb la memòria endreçada", ha conclòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook