24 de setembre de 2015
24.09.2015
Eleccions 27-S

Vidal denuncia que el personal sanitari s'ha reduït un 15%

El candidat de Catalunya Sí Que Es Pot demana aturar el projecte per unificar la gestió del Trueta i el Santa Caterina

24.09.2015 | 08:22
Marc Vidal en el CAP de l´Escala.

El candidat de Catalunya Sí Que Es Pot a Girona (CSQEP), Marc Vidal, ha criticat la gestió en matèria de salut del govern de CiU. Segons posa de manifest, s'ha reduït un 15% el nombre de treballadors del sector des del 2010 i, els que es mantenen, han patit una retallada de sous del 25%. En una visita a l'Escala, el candidat ha criticat que CiU ha volgut "privatitzar" serveis i ha posat com a exemple el concurs per a la gestió de l'ABS del municipi (que s'ha aturat en dues ocasions i encara està pendent). Vidal també ha carregat contra el projecte CIMS d'unificació de la gestió del Josep Trueta i el Santa Caterina i ha demanat aturar-lo perquè genera una "pèrdua de qualitat assistencial".

El candidat de Catalunya Sí Que Es Pot per Girona, Marc Vidal, ha visitat aquest dimecres L'Escala des d'on ha volgut denunciar la "privatització dels serveis públics de salut" que ha viscut Catalunya durant els dos mandats de CiU.

Un dels exemples que ha posat Vidal fa referència al concurs per a la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala, que inclou el CAP del municipi i set consultoris més del seu entorn. Salut ha hagut de convocar i aturar en dues ocasions aquest concurs i ha acabat donant la raó a Salut Empordà, l'entitat sense ànim de lucre que fins ara gestionava l'ABS, que havia presentat al·legacions al concurs. "Aquest és un dels punts on s'ha fet més evident la mala gestió en matèria de salut", ha manifestat Vidal, que afegeix que el Govern ha "mercantilitzat la salut i això no ens ha servit per estalviar".

Amb CiU, retallades de plantilla i sou

Segons dades presentades pel candidat de CSQES, els pressupostos en serveis socials i salut es troben al nivell dels 2006 i per sota dels augments que van impulsar els governs d'Entesa. Vidal ha manifestat que el 2010 (amb l'arribada de CiU al Govern) la despesa per càpita en matèria de salut era de 1.300 euros quan, actualment, ha baixat als 1.100 euros.

A més, també ha subratllat que les plantilles de personal sanitari s'han reduït en un 15% i que, aquells que han mantingut la feina, han patit una retallada del sou del 25%. "Tot això mentre que les llistes d'espera s'han incrementat un 43%", ha lamentat el candidat.

Per això, un dels compromisos electorals de la coalició és revertir aquesta situació i acabar amb les privatitzacions, també aquelles que ja estan adjudicades. "Aquest procés de privatització de les àrees bàsiques busca l'entrada de capital privat en la seva gestió", ha alertat. I afegeix: "Entenem que el Servei Català de Salut no ha de fer de repartidora sinó que ha de responsabilitzar-se de la gestió pública de la salut".


Vidal ha criticat que no es pot concebre els malalts "com a clients" i ha acusat el conseller de Salut, Boi Ruiz, de "tenir aquesta idea al cap". "Són usuaris, són malalts i no clients, el que demanen és tenir coberts tots els seus drets d'accés a la salut i el nostre objectiu és tractar les persones des d'una perspectiva pública i igualitària", ha reflexionat.

Crítiques al projecte CIMS

El candidat de Catalunya Sí Que Es Pot ha carregat també contra el projecte CIMS per unificar la gestió dels hospitals Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt. Segons ha assegurat, en un principi el projecte era "una bona opció" perquè buscava aprofitar les economies d'escala. Ara bé, Vidal assegura que, tal i com s'està fent, comporta una "pèrdua de qualitat en el servei i una mercantilització de determinats serveis".

Per això, la formació demana deixar el projecte sobre la taula i impulsar un procés de participació on ciutadans i professionals puguin dir-hi la seva i fer aportacions.

Vidal també ha recordat que, al llarg de la darrera legislatura, el grup d'ICV-EUiA ha presentat diverses iniciatives parlamentàries des les comarques gironines per avaluar el projecte CIMS i per rebutjar la privatització dels serveis públics d'atenció sanitària, així com per mantenir els serveis d'atenció d'urgències a les nits, i la qualitat dels serveis i equipaments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema