El president de la Generalitat, Artur Mas, anunciarà la setmana que ve la seva posició sobre un possible avançament electoral després de setmanes negociant sense èxit amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. "S'apropa el temps de les decisions", ha indicat durant la signatura d'un conveni perquè l'Ajuntament de Barcelona s'adhereixi a Tributs de Catalunya. Mas, que s'ha mostrat "atònit i estupefacte" per les dificultats amb què s'està trobant a l'hora de negociar amb ERC, ha negat que ell hagi plantejat quedar-se amb la societat civil en la seva llista. De fet, ha remarcat que hi ha diverses propostes sobre la taula, i cap d'elles ha estat acceptada per Junqueras.

Després del parèntesi de les vacances de Nadal, ha arribat el moment de les decisions. Aquest és el missatge que ha llençat aquest dimecres Mas després de l'última reunió amb Junqueras del passat dilluns. El president ha remarcat que fa un mes que està parlant amb el líder d'ERC i que ell intenta "negociar una sortida", plantejant diverses propostes que els republicans no han acceptat. "Després d'aquest mes de converses llargues és el moment d'anar prenent decisions, perquè el temps d'espera no es pot allargar gaire més, perquè hi podria haver alguna confusió", ha constatat.

Mas farà balanç després de la reunió del Govern aquest dimarts i serà després quan faci pública la seva postura, de forma que ja arribi al ple del 21 de gener amb les decisions preses i un esquema per poder continuar el procés. El president espera que això impliqui un acord amb ERC, que ha considerat possible tenint en compte que hi ha diverses opcions plantejades.

En tot cas, ha remarcat que per poder arribar a acords, "cal que hi hagi un element de flexibilitat per arribar a un punt en comú". De fet, ha recordat a ERC que ell "ha mogut fitxa" en aquestes negociacions, perquè sap que cal cedir per poder arribar un mínim comú denominador.

També ha aprofitat per negar que ell hagi proposat una llista encapçalada per ell mateix i acompanyat per la societat civil, al marge d'una candidatura d'ERC. Ha explicat que això va ser proposat per les entitats de la societat civil en una reunió que va tenir lloc el passat 27 de desembre. És una proposta que ell entén com un intent de "desbloquejar les dificultats internes" existents, una proposta, ha dit, que ell contempla però que no és seva.

Mas ha reiterat la seva "voluntat i determinació" de tirar endavant el procés per aconseguir un estat per a Catalunya encara que les negociacions amb ERC no estiguin donant fruits, però alhora s'ha mostrat "estupefacte" per les dificultats que està tenint en aquestes negociacions amb Junqueras. Moltes més, ha dit, que per poder celebrar el 9-N, cosa que ha trobat "paradoxal". "Increïble però cert", ha lamentat.

Barcelona s'adhereix a Tributs de Catalunya

El president ha presenciat aquest dimecres com el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han signat un acord perquè l'Ajuntament s'adhereixi a Tributs de Catalunya. El conveni incorpora dues oficines al sistema de gestió tributària de la Generalitat, que ja compta amb 92 punts d'atenció gràcies a un acord signat prèviament amb les quatre diputacions. L'objectiu és crear serveis compartits de gestió, recaptació i atenció perquè els ciutadans residents al municipi de Barcelona, així com les empreses i entitats que hi exerceixen activitat, tinguin més facilitats per realitzar els seus tràmits tributaris.

Aquest conveni permetrà, a més, l'intercanvi d'informació per regularitzar la situació dels establiments turístics il·legals, i Tributs de Catalunya podrà gestionar en període executiu els deutes dels quals sigui titular l'Ajuntament.

El president ha celebrat aquesta col·laboració entre institucions, que no només es circumscriu a l'àmbit tributari. "És el que la gent espera, que ens entenguem, que treballem junts i que treballem bé", ha dit. De tota manera, de totes les estructures d'estat que li manquen a Catalunya, ha dit, la hisenda pròpia és la més important, i ha lamentat que no s'hagi prioritzat en els darrers 30 ó 35 anys.

Trias anima la resta de pobles a sumar-s'hi

En la mateixa línia, l'alcalde Trias ha remarcat que aquest acord permetrà desenvolupar la gestió tributària catalana de manera "més propera" als ciutadans, i ha trobat "lògic i evident" que la capital de Catalunya se sumi a aquest projecte. De fet, ha animat la resta de pobles i ciutats a seguir l'exemple de Barcelona, perquè el país "necessita de les mateixes eines que tenen les nacions de ple dret per poder desenvolupar polítiques econòmiques i socials de progrés que no deixin ningú enrere".

Tot just quan acabava l'acte de signatura d'aquest conveni, que han subscrit Trias i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, Mas ha aprofitat per expressar la seva "condolença i solidaritat" al poble francès per l'atemptat a París contra un setmanari francès. El president ha subratllat que no és un atac contra ells, sinó contra tots els que comparteixen els mateixos valors.

Ha lamentat que alguns no hagin entès que tots els objectius es poden defensar si és a través de la democràcia i de manera pacífica.

En la mateixa línia, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat l'afecte i la solidaritat en nom de la capital catalana a la ciutat de París "pel terrible atemptat d'avui" i li ha fet arribar la seva col·laboració. Trias ha adreçat un escrit a l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, en què també ha fet extensiva la seva solidaritat amb les famílies de les víctimes.