El secretari general de CiU, Ramon Espadaler, ha assegurat que la federació no vol anticipar esdeveniments i no vol parlar encara d'eleccions plebiscitàries, sinó que aposta pel diàleg i per "fer les coses bé" en contraposició als tribunals de Mariano Rajoy i a la desobediència que proposen altres. "Demanem al president Rajoy menys tribunals, menys fiscalies i més política", ha apuntat Espadaler. Prova d'aquesta voluntat de continuar governant és la confirmació de la presentació dels pressupostos en dues o tres setmanes, i també la carta que enviarà el president de la Generalitat, Artur Mas, a Mariano Rajoy. CiU no vol posar terminis quan la carta no està ni escrita.

Després de la reunió del comitè executiu nacional de la federació de CiU, Espadaler ha constatat que el 9-N ha estat una "aposta difícil i amb riscos" que ha suposat costos per al Govern, per exemple haver perdut el suport parlamentari estable d'ERC. Ara bé, si ha estat un "èxit total" ha estat perquè s'ha fet bé, sense tenir una mirada a curt termini i amb majories importants, no només dels partits sinó també de la ciutadania. "Ha estat un procés que s'ha fet no amb la solitud i de qualsevol manera, sinó cercant la concertació", ha dit.

És per això que CiU vol continuar apostant per aquesta línia, i ara defensa dialogar amb el govern espanyol per celebrar una consulta. Això és el que la federació considera "fer les coses bé", i que està lluny dels tribunals de Rajoy i de la desobediència que prediquen altres. "Per a la gent de CiU, el repte que tenim sobre la taula no passa pels tribunals ni per la desobediència, sinó per continuar fent les coses bé, amb solidesa, fent cada pas amb fermesa, determinació, i entenent que la sortida al contenciós entre Catalunya i Espanya només pot ser política i democràtica", ha argumentat. En aquest sentit, ha demanat a Rajoy que sigui capaç d'entendre que el que passa a Catalunya no és conjuntural.

Per tot plegat, la federació encara no vol plantejar-se l'escenari de les plebiscitàries, a l'espera també de la carta que Mas enviarà Rajoy, i aposta per seguir governant i presentar en dues o tres setmanes els pressupostos del 2015, "perquè aquests siguin debatuts com a signe de normalitat i com a compliment de les obligacions que té el Govern".

Segons Espadaler, Mas té "major legitimitat, contundència i empara" per dirigir-se a Rajoy després del 9-N, i ha evitat posar terminis per a la resposta abans de pensar en plebiscitàries, una possibilitat que el secretari general de CiU ha reconegut que serà "inevitable" si l'Estat continua rebutjant totes les propostes de Catalunya. Que no en parli la federació, no vol dir que els partits, en aquest cas CDC, puguin reflexionar sobre unes eleccions de tipus plebiscitari, però els convergents insisteixen que "el quan està sotmès al com i al què".

Pel que fa als pressupostos, Espadaler ha indicat que les possibilitats de pacte són "diverses i complexes", des d'una reconsideració per part d'ERC fins a d'altres possibilitats d'acord que CiU, ha dit, encara no ha treballat.