La presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector de Catalunya, Àngels Guiteras, va explicar ahir que les administracions els deuen 600 milions d'euros, dels quals 400 milions corresponen a la Generalitat, i va assegurar que s'estan plantejant reclamar els interessos corresponents.

En declaracions al canal 3/24, Guiteras va remarcar que fins ara no s'havien plantejat reclamar els interessos corresponents al deute que les administracions tenen amb aquestes entitats, però que ha arribat un moment en què "ho hem de fer". El tercer sector atén actualment 1,7 milions d'usuaris i la falta de suport financer complica la seva actuació.

Finançament indispensable

Guiteras va recordar que actualment a Catalunya hi ha 300.000 famílies amb fills al seu càrrec que no tenen cap tipus d'ingrés econòmic, una xifra que s'ha quintuplicat des del 2007. La presidenta del col·lectiu va destacar, però, que a Catalunya hi ha una gran professionalització en aquest àmbit, amb un total de 7.500 entitats on treballen 100.000 persones i amb les quals 245.000 persones més col·laboren de manera voluntària.

Per aquest motiu, Guiteras va recordar també que el finançament és indispensable per la pervivència d'aquestes associacions, que veuen incrementar cada dia la demanda dels seus serveis pel context de crisi. "Les entitats són bàsiques per a la cohesió social del país", va subratllar la presidenta en l'entrevista. Per això va instar ahir les administracionsque "busquin nous ingressos"; no només per la via del creixement econòmic, "sinó lluitant contra el frau fiscal", va indicar. "Si es fessin polítiques d'aquest tipus, segurament aquests 4.000 milions de retallades no s'haurien de fer", va raonar Guiteras.

D'altra banda, la presidenta de la taula del Tercer Sector també va reclamar un "calendari" per saber quan començaran a percebre els diners del deute que les administracions arrosseguen i així "poder planificar la nostra gestió". Guiteras també va demanar que no es discriminin les entitats en qüestions com el pagament de l'IVA o la participació a concursos públics de prestació de serveis.