Una quinzena de metges i cirurgians capdavanters s'han constituït en la plataforma empresarial Barcelona International Medical Academy (Bima) per tal de promoure l'"excel·lència" en els serveis sanitaris públics i privats entre facultatius i pacients estrangers.

Així ho va explicar el director general de l'Hospital Clínic de Barcelona, el gastroenteròleg Josep Maria Piqué, que va assenyalar que la iniciativa va néixer fa un any fruit del lideratge de professionals, i sense l'auspici de cap clínica o hospital.

El cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic, Antonio María de Lacy, pioner en la introducció de tècniques quirúrgiques a Espanya, és el president del Bima, del qual ja formen part el cardiòleg Josep Brugada, l'oncòleg Josep Tabernero, l'oftalmòleg Borja E. Corcóstegui, el cirurgià toràcic Laureano Molins, i el cirurgià plàstic Jorge Planas.

A més de Piqué, també integren el centre el traumatòleg Ramon Cugat, l'epidemiòleg Josep Maria Gatell, el nefròleg Josep Maria Campistol, el radiòleg Lluís Donoso, els hepatòlegs Joan Rodés i Rafael Esteban, l'epidemiòleg Pedro Alonso, i el pneumòleg Àlvar Agustí.

Per tal d'integrar-se a l'entitat, els especialistes han de ser convidats a formar part prèviament i acreditar amb el currículum i dues cartes de recomanació internacionals una dilatada experiència i prestigi internacional excel·lent, segons va precisar Piqué.

Visita a Moscou

En el seu primer comès, una delegació de Bima va visitar la capital russa l'any passat per donar a conèixer la medicina que es practica a Barcelona, i oferir així els serveis especialitzats a metges russos interessats en conèixer algunes tècniques quirúrgiques emprades en el territori català.

La medicina que s'aplica a Barcelona, i els seus centres d'investigació, compta amb el reconeixement dels principals sectors de la biomedicina europea, però, segons el parer dels integrants de Bima, és encara poc coneguda a Moscou.

En aquest sentit, Piqué va explicar que la voluntat de la plataforma és situar la capital catalana al mapa sanitari mundial, tenint en compte que l'escenari està canviant per nous models fins ara insospitats, tenint en compte que actualment ciutats com Xangai, Singapur i Nova Delhi competeixen a costos menors amb l'oferta sanitària internacional.

Com va explicar el directiu, asseguradores americanes ja envien a malalts a les esmentades ciutats per operar, amb la meitat de cost i amb els mateixos resultats, alguns procediments com la col·locació d'un "stent" cardíac per a un pacient amb insuficiència cardíaca en situació estable. "Es tracta de processos que requereixen una tecnologia alta i cara", amb un perfil de malalt estable no urgent, a qui se'l pot traslladar en avió a un altre país i en mans de metges acreditats és operat. En aquest escenari, Bima també treballarà per atraure pacients internacionals d'altres parts del món.