Catalunya estrena aquest dimarts el nou model de gestió dels avortaments, que suposarà la centralització en dues clíniques de Barcelona de més de la meitat de les interrupcions voluntàries de l'embaràs (IVE) que es realitzen a la comunitat i l'eliminació del pagament previ per part de les dones que regia des de l'entrada en vigor de la nova llei el juliol del 2010.

El contracte subscrit entre el Servei Català de la Salut (CatSalut) reflecteix que les dues clíniques faran uns 13.000 avortaments anuals, per al qual es destinaran 3,5 milions d'euros, del total de 24.305 avortaments que s'han produït l'últim any --el segon consecutiu en què es produeix un descens, després del màxim històric de 27.000 avortaments registrats el 2008--.

El contracte convocat el març del 2011 per gestionar les IVE a Catalunya preveu una despesa estimada de 14,2 milions d'euros durant els pròxims cinc anys, si bé la Conselleria de Salut es reserva la potestat de revisar el funcionament de la prestació per part de la Clínica d'Ara Agrupació Tutor Mèdica i el Centre Casanovas de Ginecologia i Planificació Familiar, els dos centres escollits.

Les dues clíniques són les úniques que es van presentar al concurs, però això ha provocat les crítiques de les altres clíniques autoritzades per la Generalitat, que estudien recórrer als tribunals per entendre que no van ser informades del concurs.

El Govern posa en marxa així el pla dissenyat per assumir el canvi en la legislació feta pel govern Espanyol el 2010, que preveu l'avortament lliure fins a la setmana 14, i que pretén també prioritzar l'avortament farmacològic durant les primeres set setmanes de l'embaràs.

Salut preveu en el nou model que les dones que acudeixen a qualsevol dels centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (Assir), una vegada informades de les alternatives i ajuts que existeixen si volen seguir amb l'embaràs, siguin dirigides als ambulatoris que dispensen fàrmacs abortius, a les dues clíniques ara acreditades o bé, si l'embaràs presenta complicacions específiques, cap a un dels hospitals de referència que fan les intervencions quirúrgiques més complicades.

Les tarifes que recull el contracte públic assenyalen que el preu d'una IVE oscil·la entre 260 i 1.300 euros, segons la setmana de gestació i el tipus d'intervenció que es realitzi, i l'opció més cara és l'avortament que es practica entre la setmana 20 i 22 amb anestèsia general o sedació.

El nombre d'avortaments practicats a Catalunya va disminuir durant el 2010 un 6,7% respecte a l'any passat, fet que suposa el segon descens consecutiu i situa el nombre d'IVE practicades en 24.305.

L'edat mitjana de les dones que avorten a Catalunya és de 28,3 anys i gairebé la meitat de les IVE que es produeixen es situen a la franja d'edat d'entre 25 i 34 anys, mentre que en el 30% dels casos ja s'havia produït un avortament amb anterioritat.

Així mateix, la meitat de les dones que avorten no viuen amb la parella, el 20% està a l'atur i la mitjana de temps de gestació quan es produeix la IVE és de 8,5 setmanes, si bé el 90% dels avortaments es produeix en les 12 primeres setmanes d'embaràs.