La Festa de Carnaval arriba a la població de Sant Pere Pescador amb dos dies carregats d'activitats. El dissabte 22, a les quatre de la tarda, se celebra la primera activitat, la rua de tarda que té com a punt de sortida el centre cívic. En aquest mateix espai, a dos quarts de set de la tarda hi ha ball a càrrec dels Julay's, i al mateix temps l'Associació de Jubilats La Rectoria organitzen una xocolatada popular.

A dos quarts de nou del vespre tindrà lloc, per primera vegada, una botifarrada popular a l'aparcament del centre cívic. L'objectiu d'aquesta activitat és «buscar un pol d'atracció per a la gent jove per la festa de la nit, més enllà de la beguda», afirma Sònia Ortega, primera tinent d'alcalde i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sant Pere Pescador. A les onze de la nit començarà la rua nocturna, que serà «una mica més petita que la desfilada de la tarda» segons explica Ortega. Quan acabi, Julay's tornarà a ser l'encarregat d'amenitzar el ball de nit i seguidament hi haurà un DJ. Durant la nit, es farà l'entrega de premis per als participants de la rua de Carnaval: un a la millor comparsa i un altre a la millor disfressa.

El segon dia de festa carnavalesca, a Sant Pere Pescador, es farà la tradicional arrossada popular a dos quarts de dues del migdia, que enguany serà la seva quaranta-cinquena edició. «Com totes les arrossades o sopes que es fan en diferents municipis, té origen en les èpoques que hi havia més carència d'aliments», explica Agustí Badosa, alcalde de la població i membre del grup Els Pencaires de Carnestoltes. Aquest esdeveniment ha anat canviant d'emplaçament al llarg dels anys fins a instal·lar-se on és ara, al Parc del Riu, que serà l'escenari on tindrà lloc i que cada any sol aplegar entre 2.000 i 3.000 persones. Se solen fer unes 12 paelles, de les quals en surten racions per a unes 200 persones. De tota la gent que hi va a dinar, més de la meitat són provinents de fora de Sant Pere Pescador, fins i tot en venen de França.

Un cop s'ha acabat l'arrossada, es farà la Rifa Popular, una mena de ruleta amb importants lots com a premi. Aquest acte ja s'ha convertit en una tradició on se sortegen productes que es poden comprar en establiments del poble (electrodomèstics, caixes de pomes de la cooperativa, etc.). Aquest sorteig «serveix perquè l'Associació de Carnaval aprofiti per recuperar les despeses de la festa», segons explica l'alcalde.

A més, durant la tarda, hi haurà sardanes. I per acabar la festa, a la zona pavimentada del mateix Parc del Riu, es ballarà l'última sardana mentre al bell mig es realitza la cremada del Rei Carnestoltes.

L'agrupació de joves

L'agrupació de jovesA Sant Pere Pescador, per primera vegada, s'ha involucrat l'Associació Joves Squad Fluvià en l'organització de les activitats del Carnaval. Es tracta d'una agrupació de joves, que ha nascut fa poc i que s'han encarregat d'organitzar la rua i la botifarrada popular i, a més, col·laboren en l'arrossada, donant un cop de mà al grup de sempre, els Pencaires de Carnestoltes. «Des del consistori considerem que està molt bé i que és beneficiós que la gent jove del poble s'involucri en la vida i les activitats de Sant Pere, i així puguin aprendre com funciona i agafin el relleu, perquè això sigui rotatiu i se segueixin fent coses al municipi», explica la primera tinent d'alcalde.

Aquesta associació «surt de la voluntat d'impulsar les activitats destinades als joves, ja siguin activitats esportives, culturals, festives, etc.», explica Joel Bosch, tresorer de l'Associació Juvenil. El formen quatre membres d'entre 14 i 21 anys, i compten amb la col·laboració del dinamitzador de l'espai Jove de Sant Pere. Aquest Carnaval és el primer esdeveniment en el qual participen. Bosch afirma que «volem involucrar-nos més en les activitats del poble, i si és possible fer-ne de noves».

Sònia Ortega espera que «la gent gaudeixi de la festa, ja que és una festa molt engrescadora molt lluïda, amb activitats lúdiques i agradables per a tothom. Això sí, demanem que hi hagi seny».

FACEBOOK JULAY'S

Julay's animen la festa amb cançons d'ara i d'abans

Julay's animen la festa amb cançons d'ara i d'abansJulay's fa una actuació a l'Aparcament del centre cívic, el dissabte 22 de febrer, a les 12 de la nit. Julay's és una banda altempordanesa, formada per set músics i que fan versions de diferents estils, un mestissatge festiu tot afegint alguns temes propis. Com diuen ells, «cançons d'ara i d'abans per a totes les edats. Amb Julay's disfrutar és fàcil».