Trànsit sostenible

Els ajuntaments que ‘rebaixin’ les zones de baixes emissions perdran subvencions, avisa el Govern

Los ayuntamientos que rebajen las ZBE deberán devolver dinero

Los ayuntamientos que rebajen las ZBE deberán devolver dinero / AMB

J. L. Ferrer/Redacción

Clara advertència del Govern als ajuntaments que es facin els romancers amb les zones de baixes emissions. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, ha advertit que els governs locals que decideixin modificar les zones de baixes emissions (ZBE) hauran de tornar les inversions previstes per a aquest objectiu que recull el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i no ha descartat acudir als tribunals si no es compleix la llei.

En declaracions a la cadena SER, recollides per Europa Press, Ribera ha mostrat «sorpresa» per les decisions de governs municipals de PP i Vox, que retallen o retarden l’entrada de vigor de les ZBE, com és el cas de Badalona, perquè, segons el seu parer, «no hi ha cap debat ideològic» respecte a això i les dades estan avalades per la ciència.

Així, ha recordat que el Govern d’Espanya va mobilitzar «més de 2.000 milions d’euros» del pla de recuperació a través de diferents institucions, amb programes per «facilitar als ajuntaments aquestes inversions» sobre mobilitat i agenda urbana.

«La primera conseqüència és tornar els diners», ha advertit, assenyalant que es tracta d’«una responsabilitat pressupostària» per part dels alcaldes. No obstant, ha criticat també que és una «irresponsabilitat per als veïns» i la qualitat de l’aire que respiren.

A més, la vicepresidenta tercera en funcions ha assegurat que, a més de «recuperar els diners si no s’està invertint on toca», el Govern no tindrà més remei que «acudir als tribunals posant de manifest que s’està incomplint una llei».

En aquest context, ha lamentat que els ajuntaments de PP i Vox decideixin retardar una mesura «que té a veure amb el clima», però també amb «la qualitat de l’aire i les malalties cardiorespiratòries».

Només 17 de 151 municipis compleixen amb la llei

Fa pocs dies se sabia que només 17 dels 151 dels municipis espanyols que, segons la Llei de Canvi Climàtic, han de posar en marxa <strong>Zones de Baixes Emissions </strong>(ZBE) ho han fet fins ara, segons dades del Govern central, que qualifica d’«enormement regressiu» els «passos enrere» en matèria de mobilitat que han fet ajuntaments com el de Logronyo.

Així ho va expressar la vicepresidenta del Govern en funcions i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en un acte sobre mobilitat i qualitat de l’aire a les ciutats celebrat fa pocs dies a Madrid, en el qual va anunciar a més la publicació d’un mapa amb informació sobre els municipis amb obligació d’establir ZBE.

Fins ara, només han complert el mandat de la Llei de Canvi Climàtic 14 de les urbs de més de 50.000 habitants i 3 de les de més de 20.000 (obligades també a activar ZBE pels alts nivells de contaminació de l’aire), ha informat en la trobada la subdirectora general d’aire net i sostenibilitat industrial, Marta Muñoz.

............

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es