Meteorologia extrema

La crisi climàtica agreuja les sequeres sobtades arreu del món

sequia

sequia / Ferran Nadeu

Valentina Raffio

Hi ha sequeres, com la que en aquests moments pateix Catalunya i bona part d’Europa, que es gesten durant anys. Però també hi ha sequeres que es desenvolupen de forma sobtada i que, en qüestió de setmanes, poden causar una greu crisi de recursos en un territori. «Es tracta de situacions tan catastròfiques i fulminants com una inundació», argumenta un equip internacional d’investigadors que aquest dijous presenta la radiografia més completa fins a la data sobre aquest fenomen. La seva advertència, publicada a les pàgines de la revista ‘Science’, és clara: l’avanç de la crisi climàtica està agreujant les sequeres sobtades arreu del món.

Aquest fenomen climàtic extrem ja s’està observant en tots els continents. L’estiu del 2012, per exemple, els Estats Units van viure una de les ‘sequeres flaix’ més dràstiques mai registrades. Entre maig i juliol, les pluges van cessar de forma dràstica en tot el sector mitjà oest del país. En qüestió de setmanes, el 76% dels cultius van quedar exposats a condicions de sequera greus. S’estima que els danys causats per aquest fenomen van superar els 30.000 milions de dòlars. «Aquest tipus de sequeres són especialment perilloses perquè són difícils de predir i, a més, és complicat preparar-se per fer-hi front», argumenta l’investigador Xing Yuan, de la Universitat de Nanjing, en l’estudi publicat aquest dijous.

«Es tracta de situacions tan catastròfiques i fulminants com una inundació»

L’anàlisi d’aquests esdeveniments apunta que és cada vegada més freqüent que, a més de les sequeres convencionals, el món pateixi aquest tipus de sequeres sobtades. Aquests fenòmens extrems s’han tornat especialment freqüents als territoris del sud global, que segons destaca el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) també destaquen com els més vulnerables a altres impactes de la crisi climàtica. «També s’estan registrant sequeres sobtades a l’est asiàtic, al sud d’Austràlia, Europa, el Sàhara i la costa oest de Sud-amèrica», alerta l’anàlisi. 

Futur de sequeres extremes

Els científics que han liderat aquesta investigació conclouen que l’auge de les ‘sequeres flaix’ està directament relacionat amb l’avanç de la crisi climàtica, l’escalfament global i les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Ara mateix, amb un planeta on la temperatura mitjana ha augmentat 1,2 graus respecte a l’era preindustrial, ja observem un augment important de les sequeres. Però segons adverteixen els experts, preocupa què passarà si l’augment de les temperatures va a més. «Podrien convertir-se en la nova normalitat», adverteixen els científics. 

Els pronòstics apunten que si el món continua emetent com fins ara (és a dir, si no s’apliquen restriccions i retallades dràstiques abans que acabi la dècada) el risc de sequeres sobtades podria estendre’s a la majoria de les àrees terrestres del planeta. «Necessitem posar a punt estratègies d’adaptació preventives per fer front a aquest tipus de fenòmens i no actuar només quan apareix la crisi, perquè lidiar amb una sequera extrema i sobtada pot resultar molt costós», argumenten els investigadors David Walker i Anne van Looon, de la Universitat Wageningen, en una anàlisi complementària publicada a ‘Perspective’. «Cal posar a punt sistemes d’alerta primerenca», adverteixen els experts.