El director de La Salle de Figueres, escola on treballava el professor detingut per enganyar menors perquè es despullessin davant de la webcam, ha apartat cautelarment el docent de la seva feina, segons ha pogut saber l'ACN. El professor enganyava els menors i els enregistrava en actitud sexual explícita. De fet, el mestre ja no va anar a treballar aquest dimecres i aquest dijous la direcció li ha comunicat que 'ja no l'esperaven al centre'.

El professor detingut era el tutor de la classe de 6è A de Primària i feia dos anys que treballava al centre. Després de tenir constància dels fets, la Brigada d'Informació Tecnològica de la policia espanyola s'ha fet càrrec de la investigació des de Madrid.

El professor, que es feia passar per un adolescent i utilitzava dos pseudònims depenent si es comunicava amb un noi o una noia, va admetre els fets després de ser arrestat a casa seva.

L'home tenia dos pseudònims diferents que feia servir en funció de si volia contactar amb un nen o una nena, i no consta que els utilitzés per enganyar els seus alumnes.

Les investigacions es remunten a mesos enrere, en el marc d'una altra operació contra la pornografia infantil que va acabar amb la detenció de desenes de persones.

La detenció del docent, Josep R.M., va tenir lloc el 9 de març al seu domicili de Fortià (Alt Empordà). El professor, que és natural de la Seu d'Urgell, fa dos anys que treballava al col·legi La Salle de Figueres, centre on havia arribat després d'estar un temps ensenyant a Andalusia. La policia espanyola l'acusa d'haver enganyat desenes de menors perquè es despullessin davant de la seva webcam.

Josep R.M. feia servir dues identitats diferents quan xatejava, depenent de si parlava amb nens o nenes. L'home, segons ha transcendit, incitava els menors a despullar-se i a fer postures sexuals explícites davant la webcam. En el moment de la seva detenció, en un pis del carrer Unió, Josep R.M. fins i tot va intentar barrar el pas als agents, perquè en aquell moment es trobava xatejant.

Després de conèixer la notícia, la direcció del col·legi La Salle –on el mestre era tutor de 6è A- s'ha reunit d'urgència aquest matí i ha decidit apartar-lo del seu lloc de treball. El director del centre, el germà Salvador Balart, ha explicat que aquesta mesura s'ha pres amb caràcter 'cautelar' a l'espera de com evolucionen els esdeveniments.

El col·legi, un centre concertat, ha fet saber la decisió mitjançant un comunicat que ha penjat a la seva pàgina web. Tot i que Balart ha insistit en què ningú li havia comunicat la detenció, aquest extrem no ha satisfet els pares dels alumnes. A la sortida de classes del migdia, un grup de pares indignats s'han concentrat davant el centre per exigir explicacions a la direcció.

Reunió tensa

Els pares, cap a una quinzena, s'han reunit amb Balart a l'entrada de l'escola, en una reunió tensa que ha estat marcada per les crítiques de manca d'informació. Tot i que Balart els ha assegurat que també s'ha assabentat de la detenció aquest matí, alguns dels pares li han criticat que tenien sospites que ho sabia d'abans, perquè –segons han dit- el director i el mestre tenien una relació molt estreta.

A més, durant la reunió els pares també han criticat l'afició que Josep R.M. tenia per Internet. Fins i tot, alguns d'ells han dit que 'cada dos per tres' entrava als xats on els seus fills mantenien converses. 'Hem hagut de venir expressament a l'escola per veure què passava; de fet, molts pares estan convençuts que la direcció en sap alguna cosa i per això reclamem explicacions', ha explicat una mare, Magda Pujol, que és la delegada dels pares dels alumnes.

'Del que em queixo sobretot és d'haver-me assabentat dels fets aquest mateix matí per la premsa, mentre la meva filla era a escola', ha criticat una altra de les mares, Rosa Sáez. I ha afegit: 'Vull saber la veritat del que ha passat, però per ara ningú ens dóna informació'. Després d'assabentar-se de la detenció, Sáez ha decidit anar a buscar la seva filla a escola.

'Quan hem arribat a casa li he demanat si xatejava i ella m'ha dit que no', ha explicat. A les portes de l'escola, aquesta mare reclamava informació al centre. 'No vull que em diguin que vagi a la policia per saber què ha passat; jo he confiat en l'escola i espero que em donin una explicació, no per a mi sinó per a la meva filla'.

Simpàtic i enrotllat

Un dels nens que estudia sisè de primària, en Pau Quevedo, i que tenia Josep R.M. de tutor, ha explicat a la sortida del col·legi que el mestre era 'simpàtic, enrotllat i que sempre es feia l'amic'. El nen, que ara té 12 anys, també ha ressaltat que el professor tenia molta afició a l'hora de xatejar per Internet.

'A classe, mentre fèiem exercicis, ell es connectava, i quan ens hi acostàvem per demanar-li alguna cosa tapava la pantalla de l'ordinador amb les mans', ha explicat Quevedo. L'alumne també ha dit que, aquest matí, el director i el cap d'estudis els han comunicat que el mestre 'havia dit coses per Internet, i que ja no tornaria mai més a fer-nos classe'.

Fonts de la policia espanyola han indicat a l'ACN que no pertoca al cos informar el col·legi de la detenció, sinó que aquest extrem correspon al jutge que instrueix el cas.

Sorpresa també a Fortià

Fortià és un poble de menys de 700 habitants situat a escassos deu quilòmetres de Figueres on el detingut hi vivia, en uns pisos de lloguer, des de feia uns vuit mesos. Al poble tothom es coneix i la detenció de l'home ha estar rebuda amb sorpresa ja que, segons asseguren alguns veïns, no era un home que aixequés cap tipus de sospita ni hagués portat problemes al poble.

L'Hermínia Sánchez fa 45 anys que viu a Fortià, a una casa pocs metres més enllà d'on viu el professor. 'És un home ben plantat que no ha portat mai cap problema però, és clar, un cop tanca la porta i queda a dins de casa ja no saps mai què fa', ha indicat. Aquesta veïna descriu el mestre com una 'persona solitària que no es relacionava amb la gent del poble'.

La notícia també ha agafat per sorpresa una veïna que, a més, du la seva filla a l'escola La Salle de Figueres. La dona, molt nerviosa al conèixer la detenció, no es podia creure les acusacions del professor. 'Jo he quedat parada quan m'ha trucat una altra mare per dir-m'ho, jo no m'imagino que faci això, estic tremolant', reconeixia neguitosa. La mare ha explicat que considera que el detingut 'és un bon educador' que feia moltes coses pels nens i que jugava molt amb ells. 'És un home trempadíssim que fa moltes coses amb els nens', ha indicat.