El treball “Anàlisi sociodemogràfic de morbiditat i de fluxos de pacients a l’Alt Empordà”, que ha dut a terme la FSE amb les dades de registres d’activitat d’atenció primària, hospitalització d’aguts, sociosanitari i urgències, ha estudiat la morbiditat de la comarca, és a dir la quantitat de persones d'un grup o d'una població que són afectades per una certa malaltia.

El treball de la FSE posa de manifest, tal com ja marca el Pla de Salut de Catalunya, que “un dels reptes de salut de la comarca és l’atenció a la cronicitat. Cal preparar-se per donar la millor atenció a les persones amb una o més malalties cròniques, que són el 59% dels pacients atesos i el 48% de la població total”. En concret, “del total de pacients atesos a la comarca, més de 112.000, almenys 66.000 tenen una condició crònica”. Les cinc patologies més freqüents d’aquest grup a la comarca, sense considerar la salut mental, són la malaltia pulmonar, la diabetis, la lumbàlgia, el càncer i les cardiopaties.

En aquesta línia, recentment l’Hospital de Figueres amb el suport del Servei Català de la Salut ha posat en funcionament la Unitat de Subaguts, que “des del moment de l’ingrés a planta posa en marxa un dispositiu multidimensional que no només té en compte els aspectes clínics del pacient, sinó també funcionals, cognitius, afectius i socials”, explica la FSE. És a dir, que “va més enllà de la gestió de la pròpia malaltia. Per això professionals de diferents àmbits valoren diversos aspectes que tenen un pes específic a l’hora de tornar al domicili, com poden ser la recuperació de l’autonomia o si es disposa del suport adequat a l’habitatge, entre d’altres”.