Dades del departament de Salut

Dotze infants ingressats, 4 d'ells a l'UCI, per l'enterovirus

La setmana passada n´hi havia 19, dels quals 7 a la Unitat de Cures Intensives

21.06.2016 | 18:20

12 menors estan ingressats per enterovirus amb afectació neurològica aguda a diferents hospitals de Catalunya, segons ha informat el Departament de Salut. D´aquests, 4 estan a Unitats de Cures Intensives i els 8 restants a planta. La xifra ha evolucionat a la baixa vist l´actualització de la setmana passada. Aleshores hi havia 19 infants ingressats per aquest virus, dels quals 7 a unitats UCI. Els resultats de la setmana passada també eren inferiors a la d´abans, quan el nombre d´ingressats era de 22. En total, en les últimes setmanes s´han detectat 97 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement, segons Salut.

Des del Departament es recorda que els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d´infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus.

Arran de l´aparició d´un nombre excepcional de casos d´infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha activat una taula de seguiment; ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s´ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.

Com ja s´ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal, i només en cas de febre, com ja s´aconsella sempre, els nens i nenes no han d´anar als casals, als esplais d'estiu, a les colònies o a les escoles bressol.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d´anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d´un sol ús en cas d´esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones.

Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s´associen a l´afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema