La Fundació Salut Empordà (FSE) presenta el seu codi ètic, un document que ha estat elaborat pel Comitè d´Ètica amb representants del Patronat i de la Direcció del centre i que recull en una quarantena de punts els compromisos amb les persones ateses, amb els professionals, així com amb la societat en general. En la seva declaració de principis "és un compromís públic i cal que tots els membres de l´organització n´assumeixin el contingut".

La presentació del codi ètic s'ha fet aquest dilluns, dia 18 de gener, a les 19 hores, a la sala d´actes de l´Hospital de Figueres, amb una xerrada oberta a tothom. Hi han intervingut Marta Felip, presidenta del Patronat de l´FSE i alcaldessa de Figueres; Josep Taberner, membre del Patronat i rector de la parròquia de Sant Pere de Figueres, i Joan Manuel del Pozo, catedràtic de Filosofia i director de l´Observatori d'Ètica Aplicada a l'Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària de la Universitat de Girona (UdG).

El Codi Ètic inclou unes consideracions "d´acord amb el compliment dels quatre principis bioètics: autonomia, beneficència, no maleficència i justícia". També proclama "respectar la dignitat de les persones ateses i professionals, lliure de cap tipus de discriminació ni diferenciació per raons d´ètnia, gènere, creences religioses, polítiques, llengua, sindicals, socials, culturals, econòmiques o condicions de la persona". Entre els compromisos dels òrgans de govern de l´FSE hi ha el de la sostenibilitat, el de cercar el consens en les seves actuacions i el de tenir "una actitud flexible, transparent, autocrítica, accessible i respectuosa vers els suggeriments de ciutadans i professionals".

Defensar les persones

Mossèn Josep Taberner, membre del Patronat de l´FSE, ha estat una de les persones que ha intervingut en la seva redacció. Destaca que "el seu principal objectiu és defensar les persones, marcant uns criteris i un comportament honest en el sentit més ampli de la paraula. A banda de les normatives legals, el codi ètic és un referent per a tothom, directius, treballadors i usuaris de l´hospital".

Personalment, Taberner considera que "ha estat una experiència molt gratificant i insòlita el fet de poder intervenir en la redacció d´aquest document. M´ha ajudat a mirar les coses des del punt de vista mèdic i com a usuari. El treball s´ha fet conjuntament amb altres persones i és fruit d´una visió polièdrica i plural de la societat, plenament adaptada als moments actuals, al segle XXI".

Principis generals

Com a principis generals del codi ètic, destaca el fet de "defensar la dignitat de les persones. Hem de pensar que la medicina té uns principis ètics que va promulgar Hipòcrates a la Grècia clàssica. Les coses, però, evolucionen i, per tant, cal fer-ne una lectura diferent i actualitzada. La seva aplicació serà fàcil si és conegut i valorat com allò que és un document per dialogar i que afavoreix la convivència". Pel que fa a la possibilitat de revisió, Taberner assenyala que "en cinc anys segurament s´hauran de replantejar alguns apartats. L´evolució mèdica, científica i social segur que ho farà necessari, com també els nous projectes que pot tirar endavant la mateixa Fundació".

En el mateix sentit s´expressa Joan Manuel del Pozo, en reconèixer que "no hi ha una pauta preestablerta de periodicitat recomanable per a la seva revisió, però penso que el millor és una fórmula oberta, en el sentit de preveure la modificació en qualsevol moment que es detecti la necessitat d´un canvi. Amb tota seguretat, és molt millor establir un criteri de revisió ordinària a través del diàleg organitzat i practicat regularment".

"Evitar actuacions o procediments innecessaris"

En l´apartat destinat als compromisos dels professionals de l´FSE envers la persona atesa s´indica que cal "prestar la millor atenció possible, de forma integral, segura, amb qualitat humana, científica i tècnica". També proclama que cal "basar la relació en la confiança i respecte, preservant el seu dret a l´autonomia, intimitat i garantint la confidencialitat de les dades" i que cal informar el pacient "de la seva malaltia, alternatives de tractament i pronòstic de manera comprensible, respectant el dret a no ser informat".

El codi ètic proclama de forma explícita "evitar actuacions o procediments innecessaris, perquè les atencions afectin el mínim possible la qualitat de vida de la persona atesa". També es proclama "respectar l´autonomia de la persona atesa una vegada se li hagi donat la informació adequada, d´acord amb el marc legal i en particular al dret a acollir-se a les seves voluntats anticipades" i, finalment, "assegurar la continuïtat assistencial, mitjançant la coordinació adient amb altres professionals, si s´escau". En un altre apartat hi ha el compromís d´actuar "de forma justa i equitativa en la distribució dels recursos i en l'assistència prestada", promovent la sostenibilitat mediambiental, la utilització i consum racional de les energies i facilitar el reciclatge dels residus.