L'Hospital de la Vall d'Hebron ha realitzat amb èxit el segon trasplantament de cara, el quart que s'ha fet fins ara a l'estat espanyol. Un equip mèdic liderat pel doctor Joan Pere Barret ha salvat la vida d'un pacient afectat per una "malformació massiva arteriovenosa". La complexitat de la intervenció, que ha durat 27 hores i en la qual han participat 45 professionals, ha implicat una reconstrucció de dos terços del rostre, el coll, la boca, la llengua i la faringe. Barret ha subratllat que en aquests casos els pacients "no volen estar guapos", volen tenir "un aspecte normal". La coordinadora de trasplantaments, Teresa Pont, ha remarcat "l'extrema generositat" del donant i de la seva família.

Un equip mèdic multidisciplinari liderat pel doctor Barret ha trasplantat amb èxit la cara d'un home de 45 anys que patia una malformació massiva arteriovenosa que podia provocar-li una hemorràgia fatal. L'extirpació de la tumoració, per contra, li hagués deixat a banda un "forat incompatible amb la vida" perquè aquesta s'estenia pel coll, la faringe, la cara i la llengua.

El pacient, que ja havia estat valorat en diferents hospitals que l'havien considerat inoperable, ha salvat la vida amb aquest trasplantament. Ara necessitarà temps per perfeccionar la parla i també aconseguir empassar sense problemes. Però ha estat completament "curat" de la malaltia que patia. Estèticament, a banda, el pacient "es reconeix" i s'ha aconseguit acostar-se molt a l'aspecte que tenia "fa 20 anys".

L'operació ha estat única perquè, segons s'ha destacat a l'hospital, és el primer cop que s'afronta un repte de tanta complexitat. Va durar 27 hores i van participar-hi professionals de Cirurgia plàstica, Anestèsia, Infermeria, Auxiliars d'Infermeria, Trasplantaments Hepàtic, coordinació de Trasplantaments, malalties infeccioses, Neuroradiologia intervencionista, cures intensives, zeladors i tots els serveis centrals i de suport.

"Quan em pensava que no podien sorprendre'm més, ho han tornat a fer", ha assegurat Barret en reconeixement a la mastodòntica tasca de coordinació de tots els equips per fer possible aquest èxit.

La coordinadora de trasplantaments, Teresa Pont, ha volgut destacar el paper del donant i de la família. Han mostrat una "generositat extrema". Ha recordat una frase d'ell: "quan es dóna es dóna sense condicions" per explicar perquè els seus parents van acceptar una decisió que implicava fer-li un darrer comiat "amb una màscara".

Aquest ha estat el segon trasplantament que s'ha fet a l'hospital de la Vall d'Hebron, un dels únics set centres hospitalaris del planeta que poden afrontar aquest tipus de cirurgia. El primer va ser l'any 2010. El primer de l'estat es va celebrar a València l'any 2009 i el primer al món a França l'any 2005.