Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderats pel doctor Rafael Simó, responsable del grup de Diabetis i Metabolisme, han demostrat que cap dels medicaments utilitzats per reduir els nivells de glucosa en sang de les persones amb diabetis del tipus 2 comporta un major risc de desenvolupar càncer. Les persones amb diabetis tenen més risc de patir càncer, especialment de fetge, pàncrees, còlon i mama. Malgrat que totes dues malalties comparteixen factors de risc en comú, com ara l'edat, l'ètnia, l'obesitat, la inactivitat física i el consum de tabac, encara es desconeixen les causes de la seva vinculació.

L'objectiu dels investigadors del VHIR amb aquest treball ha estat avaluar si el tractament de la diabetis s'associa a un major risc de càncer, especialment en el cas d'un tipus d'insulina -la insulina glargina-, que ha estat qüestionada en estudis recents. Per dur-lo a terme, van dissenyar un estudi del tipus cas-control a partir d'una cohort de més de 275.000 pacients diabètics majors de 40 anys atesos en 16 centres d'atenció primària, utilitzant el Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP).

Els investigadors van tenir accés a dades sobre l'edat, el gènere, la duració de la diabetis, l'índex de massa corporal dels pacients en el moment del diagnòstic del càncer, els seus hàbits amb l'alcohol i el tabac, així com els medicaments que havien pres en els últims anys.

De la cohort facilitada pel SIDIAP van seleccionar 1.040 casos de pacients amb diabetis del tipus 2 diagnosticats de càncer entre el 2008 i el 2010 i introduïts al Registre de Càncer de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, on es compilen dades sobre la data del diagnòstic, la localització del tumor i les seves característiques patològiques. Aquest grup de pacients va ser comparat amb 3.120 casos control de pacients diabètics sense càncer, tots ells equiparats per edat, sexe, duració de la diabetis i àrea geogràfica.

Els resultats de l'estudi sostenen que cap dels tractaments utilitzats per combatre la diabetis, incloent la qüestionada insulina glargina, incrementen el risc de desenvolupar un càncer.

Rafael Simó ha considerat els resultats de l'estudi "molt tranquil·litzadors", ja que els metges no hauran de canviar la intenció de prescripció per la possibilitat d'un augment de risc de neoplàsia. Tot i això adverteix que "encara calen estudis amb un període més llarg de seguiment per donar una resposta definitiva".