La Fundació del Món rural, en col·laboració amb l'Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona, ha presentat els resultats de l'estudi 'Present i futur de l'alimentació a Catalunya. Estudi prospectiu' en la jornada 'Tendències de l'alimentació a Catalunya', que s'ha organitzat aquest dimarts en el marc de la Fira de Mollerussa. L'estudi conclou que la dieta de la població catalana manté a grans trets els avantatges de la dieta mediterrània, però, no obstant, recomana augmentar el consum de llegums, peix blau i fruita seca i prioritzar els productes de proximitat.

No obstant, a partir de l'anàlisi de les tendències i evolució prevista de l'alimentació a Catalunya, es formulen tota una sèrie de recomanacions per assolir una dieta equilibrada. Des d'una perspectiva orientada al propi consumidor final, es fan reflexions i recomanacions que ajudin a detectar oportunitats de millora en les pautes de consum i de desenvolupament dels diferents àmbits que incideixen en la seguretat alimentària i per a una millor dieta.

L'estudi 'Present i futur de l'alimentació a Catalunya. Estudi prospectiu' recomana que augmenti principalment el consum de llegums, peix blau, fruita seca i aigua, però també d'hortalisses, fruita fresca ous i llet. Així mateix, es fan propostes per tal de millorar la informació al consumidor i promoure conductes alimentàries saludables, com ara que l'etiquetatge sigui més clar i entenedor.

També es fan propostes en el sentit de millorar la recerca agroalimentària i nutricional, millorar les relacions interprofessionals entre els diferents agents que intervenen en la millora de la dieta, incloent-hi els prescriptors -metges, farmacèutics, dietistes, tecnòlegs d'aliments, agrònoms, veterinaris, cuiners o mestres- o millorar les estratègies comunicatives per rebatre mites i prejudicis, en el sentit que no hi ha aliments bons o dolents, sinó bones o males formes d'alimentació o dietes.

Així mateix, l'estudi aconsella el consum d'aliments de proximitat, frescos o transformats, sempre que sigui possible, perquè és beneficiós per al sector agroalimentari, però també per al consumidor i la societat en general, ja que permet un consum més sostenible i Catalunya disposa d'una varietat de produccions rica i de qualitat. A més, sobretot en el cas dels aliments frescos i més peribles, la proximitat assegura que es puguin mantenir millor certes qualitats organolèptiques i nutricionals, per exemple vitamines.

La investigació també evidencia que per alguns dels aliments que es recomana augmentar el consum, la producció catalana ha tingut una tendència decreixent. A partir d'aquesta constatació es fan algunes reflexions perquè, de la mà de la innovació, el sector agroalimentari pugui detectar noves oportunitats de desenvolupament. Alhora, també es tenen en compte consideracions sobre com els canvis en els hàbits de compra i de consum condicionen la manera de presentar, envasar o comercialitzar els aliments, i en definitiva, com poden condicionar el fet que es consumeixin en major o menor mesura determinats aliments.

Per tal d'afavorir el consum d'aliments de proximitat, l'etiquetatge i la informació al punt de venda són també aspectes claus per tal que el consumidor tingui informació clara i entenedora per a poder triar.