L'1% de la població pateix psicopatia i el percentatge pot arribar fins al 25% entre la població reclusa. La gran majoria dels psicòpates, gairebé el 90%, són homes. Ho ha explicat el professor i doctor Rafael Torrubia durant la I Jornada en Psicopatia en edat infantil i juvenil i adulta, que ha tingut lloc aquest divendres a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL). La jornada, organitzada pel Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil Sant Joan de Déu Lleida i el Servei de Psiquiatria Salut Mental i Addicions GSS de l'Hospital de Santa Maria, ha comptat amb 130 inscrits provinents de tot Catalunya i de col·lectius com ara psicòlegs, metges forenses i de família o psiquiatres.

Torrubia ha explicat que el psicòpata és un individu que té gran capacitat de manipular els altres, és poc empàtic, no té sentiments de culpa i per tant ho té més fàcil a l'hora de vulnerar les normes socials. "És impulsiu i té fredor emocional", ha dit. Per aquest motiu la incidència en la població reclusa és molt major que en la resta però el doctor Torrubia ha insistit que "no tots els delinqüents són psicòpates".

La psicopatia, ha explicat, és un trastorn del neurodesenvolupament i té factors genètics. "Un psicòpata no apareix de cop als 18 anys sinó que són persones que al llarg de la seva infantesa han mostrat senyals com ara insensibilitat afectiva, sense por o agressiu". En aquests casos i en determinades situacions ambientals poden arribar a desenvolupar trets psicopàtics. Per aquest motiu el principal repte per disminuir la incidència d'aquesta malaltia és detectar aquests factors en la infantesa. "Cal detectar quins són els indicadors i trets de personalitat en nens que poden evolucionar en trets psicopàtics", ha explicat el professor Torrubia. Tot i això, ha alertat que "no hi ha nens psicòpates, només adults, però cal detectar-los de petits i fer prevenció per poder reconduir el comportament". Hi ha trets de la conducta psicopàtica que no són negatius com ara l'atreviment o el control de l'estrés. "Són factors positius si estan ben aplicats i canalitzats", explica.

Per la seva banda, la doctora Vanessa Pera, psiquiatra adjunta del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil Sant Joan de Déu Lleida, ha explicat que quan un nen arriba a la seva unitat, que funciona des de fa tres anys, se li fa una avaluació clínica i es tracta a nivell individual o familiar. Els infants accedeixen aquest servei quan des d'algun àmbit com ara l'escola, els serveis socials o la justícia, es detecta algun problema en la conducta. Actualment, s'està avaluant una vintena de nens a la demarcació de Lleida amb problemes de conducta. No tots, però, tenen trets psicopàtics.

La doctora Iolanda Batalla, psiquiatra adjunta de GSS-Hospital de Santa Maria, i investigadora IRB Lleida, ha explicat que aquesta ha estat la primera jornada però que es pretén que tingui continuïtat.

L'objectiu general de la jornada ha estat fer una revisió i actualització del fenomen de la psicopatia principalment en l'àmbit de la pràctica clínica diària i en el de l'avaluació forense tant en població infantil i juvenil com adulta. Els objectius específics han estat conèixer les manifestacions de la psicopatia en l'edat infantil i juvenil i adulta, la seva etiologia, la seva implicació a nivell legal, així com la realització d'un diagnòstic acurat del trastorn psicopàtic.