Opinió | El periscopi

El passeig del colesterol

"No puc evitar pensar, cada vegada que torno a Roses, que vivim en un lloc privilegiat on a l’ombra d’allò mainstream tenim al nostre abast una qualitat de vida que es nodreix de tot el que ens envolta"

El camí de Ronda en el seu pas per Roses.

El camí de Ronda en el seu pas per Roses. / Santi Coll

Aprimera hora del matí, un grup de persones, al passeig marítim de Roses, se saluden i amb un somriure es desitgen un bon dia. Una mica més enllà es poden veure com diferents passejadors solitaris deambulen amb xandall i sabates esportives tot esbufegant. I on la vista no arriba, alguns quilòmetres més amunt, al camí de Ronda, s’hi agrupa tot un col·lectiu de persones que a peu de platja fan meditació, taitxí i fins i tot kungfu. També gent que fa atletisme o aeròbic. L’activitat que es pot arribar a concentrar un simple matí vora el mar, a la badia de Roses, és sorprenent i encara impressiona més pensar que tot passa en silenci, entre la boira matinera i  sense fer soroll. Existeix una vida contemplativa, allunyada de tot i on neix un gran microcosmos on es genera una comunitat que alguns van batejar com a «el passeig del colesterol». Així rep el nom aquesta realitat paral·lela de gent anònima que es troba per fer esport. La comunitat d’aquest passeig  cada vegada és més gran i fa la impressió que se sent còmoda produint-se sobre els marges, com si es tractés d’un secret quotidià.

He tingut l’oportunitat, els últims anys, de voltar pel món i conèixer de molt a prop tota mena de models comunitaris i d’organització de les ciutats i he pogut constatar que la tendència clarament és avançar cap a estructures urbanes que cuiden. És a dir, viure en llocs on el poble et cuida. És el que sempre s’ha conegut com a «qualitat de vida» i que es calcula unint les variables de salut, l’accés a l’educació, l’oci a l’entorn, la capacitat de fer relacions socials, la seguretat, els drets bàsics i l’entorn. Si analitzem cada un d’aquests criteris, és clar que encara ens queda molt de camí per recórrer, però no puc evitar pensar, cada vegada que torno a Roses, que vivim en un lloc privilegiat on a l’ombra d’allò mainstream tenim al nostre abast una qualitat de vida que es nodreix de tot el que ens envolta. De fet, escric aquestes línies des del passeig del colesterol i penso que a vegades també cal deixar-se portar per allò banal i agrair el que tenim, com pot ser un passeig, i, per què no fer-ne un article d’opinió?