En un moment en què l'enoturisme està cada cop més de moda, la DO Empordà ha sabut com aprofitar-ho: una vintena de cellers ofereixen visites guiades en què donen a conèixer les seves vinyes, expliquen el procés d'elaboració dels vins i, al final, n'ofereixen també un tast. De fet, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona ha impulsat una "Ruta del Vi" per tal de promocionar el sector i oferir la millor experiència possible al visitant. "És un turisme cultural, amb una oferta diferent del sol i platja i molt lligada al territori", explica David Molas, responsable del celler Vinyes dels Aspres, de Cantallops.

Vinyes dels Aspres fa més de deu anys que ofereix visites guiades, i cada cop rep més gent. "Pràcticament cada dia tenim grups concertats", assenyala Molas. Les seves visites, a un preu de sis euros, consisteixen a explicar el procés d'elaboració del vi, tot donant a conèixer tant les vinyes com els cellers d'elaboració i criança. El recorregut s'acaba a la casa pairal, on es fa una degustació de vins amb opció a compra. En altres casos, els cellers arriben a oferir també àpats, allotjament o fins i tot activitats culturals. Sigui com sigui, en molts casos els visitants es queden a dinar o passar la resta del dia al territori, de manera que, segons remarca Molas, s'acaba generant un moviment de gent "que beneficia tot l'entorn, més enllà dels cellers".

Vinyes dels Aspres elabora els vins segons la tradició familiar, amb raïms de collita pròpia i amb varietats tradicionals i autòctones de l'Empordà. En total, produeixen unes 50.000 ampolles anuals de vuit varietats diferents. En el seu cas, els turistes que solen arribar-hi són gent especialitzada i amb bones dosis de motivació, ja que Cantallops està molt al nord de l'Empordà i s'hi ha d'anar expressament. A l'estiu és quan reben el gran gruix de visitants, especialment estrangers que estan de vacances per la Costa Brava i busquen alguna cosa més que sol i platja. Tot i això, aquest tipus de turisme s'està desestacionalitzant i cada cop reben més visitants la resta de l'any. "Tenim clients de tot tipus, des de professionals del sector fins a turistes convencionals, que cada cop són més nombrosos", indica Molas. En el seu cas, les nacionalitats "estrella" són els belgues, alemanys, suïssos i cada cop més francesos. Com que hi ha tanta gent, des de les Vinyes dels Aspres recomanen reservar sempre la visita, per no endur-se decepcions.

I és que, segons Molas, la DO Empordà "cada cop atrau més gent". Segons recorda, temps enrere hi havia una "anomalia" perquè els vins dominants al territori no eren propis, sinó que venien de fora. "En els darrers deu anys, però, això ha anat canviant, i ara ja és més present a botigues i restaurants de tot Girona, de manera que la gent n'ha anat descobrint la qualitat", explica. De retruc, això ha fet que la venda en cellers també hagi augmentat cada vegada més.

En aquests moments, la DO compta amb una cinquantena de cellers adherits, dels quals una vintena ofereixen visites als seus cellers. "Els cellers estem cada cop més interessats a fer aquest tipus de visites, i des de la DO també s'està promocionant cada vegada més", assegura Molas.