El Consell Comarcal de l’Alt Empordà de Figueres inaugura aquest dimarts 20 de febrer a les set de la tarda l’exposició 'Altres mirades sardanistes', del jove fotògraf escalenc Basili Gironès, que ofereix una visió molt peculiar de les audicions de sardanes, en aquest cas de la seva vila, l’Escala. La mostra consta d’una quarantena de fotografies ordenades com si fos una audició de sardanes, “començant amb el primer introit del flabiol, passant per la mitja part i el descans, fins al final, quan els músics han marxat i les cadires ja són buides”, explica l’artista.

Aquesta exposició és un encàr­rec que li va fer l’Agrupació sardanista Avi Xaxu, de la qual Basili Gironès n’és membre, dins el marc dels actes de Figueres Capital de la Sardana 2017. La mostra es va poder veure per primer cop el maig de l’any passat a sala d’exposicions de l’Ajuntament de l’Escala amb molt bona acollida de públic. Ara romandrà fins al 6 de març, a Figueres, on l’artista exposa per primer cop. Entre les imatges, hi ha fotografies en blanc i negre i en color. “Són imatges espontànies que capturen algunes d’elles els músics descansant a la mitja part, o al final de l’audició, la gent ballant buscant en tot moment la naturalitat”.

L’escalenc Basili Gironès i Bofill, tot i la seva joventut (té 25 anys), acredita una sòlida experiència en el camp de la fotografia: “És una part essencial de mi, ja que intento transmetre tot el que intueixo i capto en una foto: colors, textures, moments màgics”. La tardor del 2016, l’exposició retrospectiva del seu 10è aniversari com a fotògraf fou visitada per un miler de persones per admirar la selecció d’instantànies triades per a l’ocasió: paisatges, postes de sol, temporals, la pesca, actes festius i culturals, figures humanes, entre altres temes. Aquesta vegada, Gironès proposa una mirada plena de detalls que passen per alt a la majoria, però que no s’escapen al seu ull inquiet.

Campionat de colles sardanistes

L’activitat sardanística té una altra cita aquest diumenge dia 25 a Vilatenim, on se celebra el Campionat de Catalunya de colles sardanistes. La trobada serà a les deu del matí a la carpa de Vilatenim. Durant la trobada, se celebrarà la cerimònia de lliurament de trofeus i recordatoris de la temporada 2017. També hi haurà espectacles lúdics oberts a tothom. Colles vingudes de tot el país participaran en l’acte de cloenda de la temporada sardanista a Figueres i la jornada s’acabarà amb un dinar de germanor.