El medievalista Josep Maria Gironella ha estat convidat a obrir el tercer Cicle de Conferències de Castelló d'Empúries, aquest divendres a la Sala Gòtica a partir de les 19.00 hores. La seva proposta evocarà els orígens dels castellonins dirigint la mirada envers els segles XIV i XV i la integració de centenars d´esclaus africans a la societat empordanesa i catalana. Eren homes capturats al nord d´Àfrica que es venien a casa nostra. Molts d´ells, diu Gironella, aconseguien la llibertat, es convertien al cristianisme i s´integraven com un ciutadà més amb tots els drets.

Aquesta conferència donarà el tret de sortida a una nova edició del cicle que vincula passat i present. En total s'han programat catorze xerrades que aniran a càrrec d'especialistes en cada matèria, els quals plantegen temes sempre vinculats amb Castelló.

Durant els dos primers anys, aquest cicle va ser organitzat pel Casal de Castelló, espai on també es duien a terme les conferències. Enguany, pren el relleu en l´organització l´entitat local Grup Cultural i d´Esbarjo, presidida per Matilde Arnau. Coordinat per Pere Puig Sala i Manel Puig, totes les conferències es faran ara a la Sala Gòtica de l´Ajuntament. N´hi haurà menys que en anteriors edicions, catorze, però, com explica Manel Puig ha estat molt fàcil engrescar els conferenciants. "Una de les premisses que teníem a l´hora de plantejar les xerrades és que tractessin temes exclusius del poble", comenta Manel Puig, tot afegint que aquest condicionant "encara aguanta", malgrat que ara han obert més les portes a experts de fora de Castelló.

Detalls insòlits

Les temàtiques sempre tenen un component històric i permeten al públic visitar diferents èpoques i conèixer detalls insòlits del passat castelloní, des de l´època medieval fins a l´actualitat. Com explica Manel Puig, hi ha conferenciats que repeteixen d´anteriors cicles oferint la segona part d´una xerrada anterior. És el cas del cap de les Oficines Municipals de Turisme, Pol Andreu, que parlarà de la visita guiada a Castelló (2 de març) i la historiadora de l´art i arxivera i bibliotecària del castell de Peralada, Inés Padrosa, que plantejarà un nou viatge per les cases, jardins i panteons senyorials del poble (6 d´abril), una proposta que va agradar molt l´any passat i que va permetre conèixer molts racons desconeguts.

D´altres especialistes s´estrenaran amb aquest cicle. Així, el doctor en Arqueologia Joaquim Tremoleda abordarà el tema de l´epigrafia medieval i els seus límits en el comtat d´Empúries (18 de maig) i el doctor en Enginyeria Industrial, Alexandre Blasi, parlarà sobre el patrimoni de la Generalitat i de la República el febrer del 1939 (25 de maig).

Entre els conferenciats programats, hi ha persones molt conegudes a Castelló, que dirigeixen alguns dels equipaments culturals locals. És el cas de Carme Gilabert, directora de l´Ecomuseu-Farinera, que tractarà el tema de la indústria farinera en el marc de la industrialització de l´Empordà (13 d´abril); Jordi Canet, director del Museu d´Història Medieval, que, com a comissari de l´Any Fages, introduirà al públic en l´obra literària de l´escriptor castelloní amb la voluntat de redescobrir "un tresor literari" (20 d´abril) i Roser Julià, directora de la biblioteca municipal, que conduirà per la vida del mestre Josep Blanch i Reynalt, sobre qui aquests dies es pot contemplar una exposició a l´Ecomuseu-Farinera.

De tresors, el públic en trobarà, no hi ha dubte. Ho farà de la mà, per exemple, del mestre d´obres i restaurador Salvador Famoso que plantejarà l´escassa simetria de la Basílica (9 de març) o de la llicenciada en Història de l´Art, Iraida Sais, que donarà a conèixer alguns dels artífexs de les construccions castellonines a l´època medieval (27 d´abril).

Desgranar curiositats

Hi haurà temes també curiosos com el tràgic cas dels onze "negres" morts que abordarà el mateix Manel Puig (16 de març); l´interès que pot tenir llegir o escriure en l´actualitat, quelcom que tractarà el catedràtic de Pedagogia Social, Jordi Planella (11 de maig) o l´ensenyament de la llengua amb l´assessora de llengua, Interculturalitat i Cohesió Social Núria Puigdevall (23 de febrer).

Com explica Puig, des del Grup Cultural i d´Esbarjo, la voluntat és donar continuïtat al cicle. De fet, Puig reconeix que ja existeix un públic fidel i que habitualment disposen d´un auditori d´una quarantena de persones, una xifra gens menyspreable.