Un dels moments culminants de la celebració del bicentenari del naixement del compositor Pep Ventura es viurà aquest diumenge a les 6 de la tarda al Teatre El Jardí de Figueres. Com no podia ser d´una altra manera, consistirà en un concert molt especial, ja que per interpretar la sardana llarga creada per Ventura s´uniran una formació de corda i una altra de simfònica, concretament, l´Orquestra de Cambra de l´Empordà (OCE) i l´Orquestra Filharmònica de Catalunya. El concert serà dirigit pel compositor i director de l´OCE, Carles Coll.

El concert està previst que l´iniciï l´OCE amb la interpretació de cinc sardanes, entre les quals cal destacar una versió que el compositor escalenc Lluís Albert ha fet de la coneguda i lírica 'Una mirada', sense el ritme de pasdoble que respira la versió original. "És una decisió valenta i ferma", reconeixen des de l´OCE. Tot seguit, a més, s´utilitza la melodia d´'El cant dels ocells' per reivindicar "la seva arrel popular al marge de paternitats equivocades".

Com a virtuós de la tenora, en Pep Ventura aprofitava qualsevol motiu per donar a conèixer les grans possibilitats d´aquest instrument encisador. Per això, després d´escoltar l´òpera 'Martha' de Frederik Flotow, va fer una versió de l´andantino per interpretar-lo en els concerts que amb la seva orquestra feia a les festes majors. Durant el concert de diumenge, doncs, s´escoltarà una versió de Lluís Albert basada en l´orquestració de Pep Ventura. Tot seguit, s´interpretarà el 'Valz per los dies Nadal' (sic) interpretat per la jove tenorista castellonina Meritxell Vidal. La primera part es clourà amb la interpretació de 'Per tu ploro', potser la més coneguda de les seves sardanes, amb la veu de la soprano figuerenca Clara Valero.

La creació del fill, Benet Ventura

La segona part del concert tindrà com a protagonista l´Orquestra Filharmònica de Catalunya, fundada el 2002 pel mateix Carles Coll i servirà per conèixer els anhels que tenia Pep Ventura per convertir "la sardana llarga" en peces per ser interpretades a les sales de concert. La "sardana llarga" per a gran orquestra i la 'Dansa per a orquestra i tenora' donaran pas a 'Cants d´Empordà, fantasia simfònica sobre motius de cants populars de D. Joseph Mª Ventura' per Benet Ventura. Aquesta creació, localitzada per Coll, és obra de l´únic fill de Ventura i es creu que serà el primer cop que s´interpreti. Composta el 1888, demostra un gran nivell d´un jove que va morir prematurament d´una tuberculosi fulminant tres anys més tard, quan tenia 32 anys. D´ella se´n destaca "la seva força, el tractament exquisit dels temes i un record explícit del 'Toc d'oració'".

Per cloure el concert, destaca la interpretació de 'Rapsòdia Pep Ventura' de Jaume Cristau amb la col·laboració del contrabaixista Josep Quer i, per primer cop, el vals 'Les noies de l´Empordà' interpretat per un conjunt coral de tenors i baixos dirigits per Dani Mancebo.