Cada 16 de juliol, i des de fa quasi set dècades, la Verge del Carme navega per les aigües de l´Escala. Ho fa davant l´atenta i emocionada mirada de milers de persones que s´atansen vora mar per no perdre´s ni un detall de la processó marítima. Enguany, la festa cau en diumenge, jornada durant la qual, i com es porta fent des de fa seixanta-sis anys, també s´impulsa l´homenatge a la Vellesa, un moment molt especial per als escalencs de més edat.

"La festa del Carme cada vegada va a més", reconeix Sònia Peracaula, tècnica de Cultura de l´Ajuntament de l´Escala. La festa, però, l´organitza el Patronat de la Festa del Carme dividit en subcomissions, cadascuna de les quals té una tasca ben específica. És el cas de la comissió que es dedica a l´elaboració de la catifa de sal, enguany dedicada al Capitán Trueno. Ubicada davant la plaça de l´Església, a partir de les 6 del matí, un grup de persones es troben per fer-ne el disseny escollit i, posteriorment, concloure aquesta obra efímera amb sal de colors. Aquesta obra ningú podrà trepitjar-la a excepció dels portadors de la Verge. Tot i això, el públic podrà contemplar la catifa a partir de les 10 del matí, quan la creació es mostrarà pública a ulls de tothom.

Ornamentar la Verge amb flors

Una hora més tard, a les 11, serà quan comenci la marxa de l´esperada processó marítima. La imatge de la Mare de Déu del Carme, que durant tot l´any reposa dins l´església parroquial, es trasllada fins al port de la Clota on un grup de veïns l´ornamenta amb flors. Tot seguit, s´instal·la la Verge dins el creuer Mare Nostrum, una embarcació de passeig que any rere any és cedida per a aquesta festa tradicional. A l´embarcació, només hi podran accedir un centenar de persones, entre elles les autoritats i els convidats. Per seguir el recorregut de la Verge, des del port de la Clota fins a l´antic port de l´Escala, la Platja, la gent pot fer-ho des d´arran de mar o bé dalt de les seves pròpies embarcacions. Peracaula explica que la llei ara és molt estricta. "Abans, dalt de les embarcacions, pujaven centenars de persones; ara els vaixells que acompanyen la Verge ho fan sota la seva responsabilitat", conclou. Una de les novetats d´aquest any és que, per primera vegada, se suma a la comitiva marítima una barca de rem del Centre Esportiu i Recreatiu (CER). "L´any passat, el CER va crear la secció de rem i aquest any també han volgut sumar-se a la comitiva", explica la tècnica de Cultura.

Portadors mariners

Malgrat que el recorregut per mar és molt breu, al voltant d´uns quinze minuts, aquest sempre aixeca molta expectació entre els presents. Si el temps acompanya, són milers les persones, tant escalencs com visitants forans, que s´acosten per veure navegar la Verge per les aigües escalenques. L´arribada de la imatge es fa a La Platja, on els portadors, habitualment mariners i joves pescadors, la desembarquen per dur-la en processó fins a l´església. Tot el recorregut el fan amb acompanyament d´orquestra. De la Platja pugen pel carrer del Port, Maranges, la travessia del Sol d´en Saquer, car­rer Pintor Joan Massanet, la plaça de l´Ajuntament fins a la plaça de l´Església de Sant Pere. Serà dins el temple on, a partir de 2/4 de 12 del migdia, es faci la celebració solemne de l´Eucaristia.