Menys de la meitat dels gossos a Catalunya duen un xip d'identificació i estan donats d'alta al cens municipal d'on viuen. La Generalitat ha presentat la campanya 'Posa't el xip' per tal de "promoure l'adquisició i tinença responsable d'animals de companyia". A més, demanen als propietaris que identifiquin als animals amb una placa al collar, amb el nom i el seu telèfon. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat aquesta iniciativa juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. Per a Rull, "si no hi ha una bona identificació, l'abandonament d'animals és totalment impune". La campanya es portarà a terme entre finals de juliol i principis d'agost.

Segons un mostreig efectuat entre el 2013 i el 2014 en nuclis de menys de 5.000 habitants, només el 44% de 4.974 gossos portaven xip i estaven degudament censats. Dels animals que recull la Lliga Protectora de Barcelona, al voltant del 75% dels gossos no estan xipats, mentre que en el cas dels gats la xifra arriba al 90%. Aquestes xifres poden ser més greus en algunes parts del país, ja que dels gossos que recull la protectora d'animals de Torredembarra, només el 2% porten xip i se'ls pot identificar.

El conseller ha avançat que el Departament s'ha marcat el repte de desenvolupar el reglament de desplegament de la llei de protecció dels animals. Per això, Rull ha assegurat que ja han desenvolupat un text articulat que començaran a tramitar de manera formal al mes de setembre, i estan "convençuts" que a partir de l'any que ve, "Catalunya podrà disposar del reglament".

La llei de protecció dels animals disposa que "els propietaris tenen altres obligacions a més de mantenir-los en bones condicions higienicosanitàries, de benestar i de seguretat, d'acord amb les característiques de cada espècie". Per això, la campanya també vol promoure una "tinença responsable" que apel·li a "tenir-los degudament identificats; visitar periòdicament el veterinari; dur-lo a vacunar i esterilitzar-los, desparasitar-los; alimentar-los correctament; permetre´ls fer exercici cada dia; recollir-ne les deposicions i no abandonar-los mai".

En aquest sentit, la Generalitat ha assenyalat que l'omissió d'obligacions, el maltractament o l'abandonament es consideren "infraccions greus o molt greus", en funció de cada cas. Les sancions lleus, d'entre 100 i 400 euros, s'aplicaran a propietaris que no hagin xipat o censat els seus animals. No donar-los atenció veterinària, abandonar-los o vendre'ls il·legalment és considerat una sanció greu i la multa va dels 400 als 2.000 euros. Les sancions més elevades, d'entre 2.000 i 20.000 euros, corresponen a infraccions molt greus com el maltractament, la mutilació, l'abandonament "en espais de perill com les carreteres o l'organització de baralles".

Per a la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, "la manera com una societat té cura dels animals és un dels grans indicadors del nivell cultural i del desenvolupament real d'un país". Per això, considera que aquesta campanya és "molt important per tal de sensibilitzar la nostra societat". El conseller ha afegit que "és molt important per al món local" perquè "cuidar d'animals abandonats té un cost molt elevat", i "és molt important per l'animal" perquè "podrem garantir els seus drets legals".

Una de les eines que la Generalitat ha desenvolupat per millorar el control dels animals de companyia és l'aplicació 'Anicom', que serveix com a cens per als ajuntaments. Al maig d'aquest 2016, es va presentar l'app davant l'assemblea general de l'European Pet Network, a Estocolm, i va ser admès dins la xarxa europea. Aquesta fita consolida l'Anicom al territori i permet que els animals censats a Catalunya gaudeixin de protecció a tot Europa.

Pel que fa a Catalunya, un total de 874 ajuntaments catalans (92,29%) utilitzen l'Anicom, que ja té registrats 256.667 gossos, 16.608 gats, 600 fures i 273.908 animals d'altres espècies com conills o porcs, segons assenyala el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Segons la llei catalana de tinença d'animals, els ajuntaments tenen la competència de recollir i controlar els animals abandonats, perduts o ensalvatgits. És per això que els ens locals "han d´establir un cens municipal d'animals de companyia, el qual ha d'estar a disposició de les administracions competents".

En aquesta línia, 'Posa't el xip' vol donar a conèixer també les obligacions de la ciutadania en general. Quan una persona troba un animal de companyia perdut "ho ha de notificar a la policia local o l'ajuntament del municipi on l'ha trobat, ja que n'és l'administració competent". D'altra banda, quan una persona perd el seu animal "també ho ha de notificar al consistori on l'ha censat, a més de contactar amb el registre on està identificat amb el xip per donar l'avís de pèrdua".

Marta Subirà ha explicat que la campanya consta de dos anuncis en premsa escrita, un de gats i un de gossos, unes càpsules de televisió i de ràdio, i una sèrie de redaccionals per als diaris on han volgut fer "un èmfasi especial amb tot el que és el contingut de la llei".

L´acte de presentació, que s'ha celebrat al Palau Robert de Barcelona, ha comptat amb una vuitantena de participants. Entre ells, representants de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), l'Associació Defensa Drets Animals (ADDA), la Comissió Interlocutora de Protectores d'Animals de Catalunya (CIPAC), el Col·legi de Veterinaris de Catalunya, la Fundació Altarriba, la Fundació Silvestre, l'Associació per a la Defensa dels Èquids, l'Associació Grup de Suport a Protectores, l'Associació SOS Medicine, així com representants d'ens locals. També hi han assistit la presidenta de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Magda Oranich, el president de la Fundació Abertis, Salvador Alemany, el cònsol de Grècia a Barcelona, Fernando Turró, i el representant de la Casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wagnchen.