La rosa groga guanya protagonisme a la vermella en una diada de Sant Jordi marcada pel procés. Davant la previsió d'augment de vendes de roses grogues, les floristeries s'han aprovisionat de més flors d'aquest color, que enguany li fa una forta competència a la tradicional vermella. A la Rambla Nova de Tarragona les floristeries han incrementat les quanties de roses grogues per donar resposta a aquesta demanda. La majoria, han doblat comandes respecte l'any passat. En color groc tenen especialment èxit els rosals miniatura, coneguts popularment com a rosa 'pitiminí'. Però també tenen molta demanda les roses que incorporen una urna -a un preu de 20 euros-, a d'altres opcions més discretes, com pins amb la flor incorporada -per 2 euros. Molts catalans creuen que, davant la situació que viu el país i els empresonaments, enguany s'escau comprar-la groga i anteposar la "solidaritat" a la "passió" -associada al vermell. Molts altres han optat per quedar-se'n d'ambdós colors.

Molts catalans dubitatius entre el romanticisme i la solidaritat han acabat comprant-ne dels dos colors. Aquesta ha estat una "estratègia" molt freqüent, segons han detectat floristes d'arreu del país. El ritme de vendes de roses grogues està sent molt destacat i, si bé la vermella s'ha mantingut com la guanyadora en algunes parades, en d'altres ha estat superada per la groga.

"Ens en demanen més de grogues que de vermelles, nosaltres n'hem hagut d'encarregar el doble que d'altres anys", explica a l'ACN la Cristina Olivares, venedora de roses al bell mig de de la Rambla Nova. "Està sent un 'fifty-fifty, molts n'agafen una de cada color, aquí ara mateix guanya la vermella, però per molt poc'", afegeix una altra venedora, la Núria Escatllar.

L'Olga Robledo ven a un ritme frenètic uns imperdibles de solapa amb mini roses de paper, de color vermell i groc, embolcallades en una senyera. Ràpidament se li esgoten. El preu hi ajuda, valen 2 euros. Però també les propostes més costoses tenen èxit. Una altra floristeria tarragonina ofereix roses encapsades, amb urnes a la base. N'ha posat a la venda una cinquantena i ja han volat.

A la parada d'Òmnium a la Rambla de Tarragona, on s'han ofert unes 800 roses grogues a 3 euros, tampoc han donat a l'abast. Molts catalans han volgut expressar la seva solidaritat decantant-se pel groc. "Aquest any toca! Per solidaritat amb la gent que està empresonada; i si amb aquest detall es pot ajudar, doncs endavant", diu un ciutadà tarragoní, Josep Maria Guillén.

"És una dedicació especial perquè tenim moltíssimes persones que no podran gaudir d'un dia tan bonic amb nosaltres, és una forma de representar aquesta situació tan injusta que es viu a Catalunya, entre tots hem de fer aquest projecte", afegeix una altra tarragonina, Encarna Herrerías. El seu marit ha comprat diverses roses vermelles i grogues per a la dona i les filles.

Amb una rosa groga a les mans, la Mari Àngels Bernad, acompanyada del seu home, conclou: "La vermella representa la passió, però enguany l'hem deixat pel color groc, per solidaritzar-nos". Més enllà de la rosa -present en diferents mides, formats i materials- el groc també s'ha fet veure en xapes, llaços i d'altres elements a la venda en aquest Sant Jordi marcat pel procés.

A Manresa les roses grogues comparteixen el Passeig amb les tradicionals roses vermelles

Llaços grocs, roses petites a les solapes, embolcalls grocs, roses dins de gàbies, roses que surten de mini urnes a semblança de les de l'1-O i també roses de color groc. Sense intenció de desbancar la tradicional rosa vermella, la groga també ha anat prenent posicions al Passeig Pere III de Manresa aquest dilluns de Sant Jordi.

En previsió de la demanda d'aquest any, les floristes i venedors de roses de Manresa s'han proveït de més roses grogues. És el cas de la Rafaela, de la Protectora d'Animals de Manresa, que des de la seva parada del Passeig explicava que finalment no els han pogut servir totes les roses grogues que havien demanat. Proporcionalment, de cada 100 roses que venen aquest Sant Jordi, unes 30 són grogues. Des de la parada d'Òmnium de Manresa, impulsors de la iniciativa a nivell de tot Catalunya de les roses grogues contra la repressió i per la llibertat dels presos polítics, han explicat que al migdia ja havien venut més de la meitat de les roses grogues que havien previst. "Potser farem curt", afegien.

El Francesc cada any compra tres roses vermelles per les dones de casa. Enguany, però, a les tres vermelles n'hi ha volgut sumar una de groga, "per la significació que té demanar la llibertat dels empresonats", ha explicat. Els compradors de roses grogues són ben conscients de la seva tria. És el cas d'una jove parella manresana. El noi ha volgut regalar tres roses grogues a la seva estimada, "tot i que una de les roses també tenia tons vermellosos". "En un any tan anòmal com aquest a nivell polític i social, ens semblava important tenir un record per la gent que no pot ser aquí i viure el Sant Jordi", han explicat. "Estic molt orgullosa d'aquest nou color", deia la jove, "aquest any creiem que tocava".