Entrar a Can Carrinyana, la casa on viu l´artista Manon Robbers a Llers amb els seus tres fills, és com fer un salt al passat. Un passat que reviu, no amb nostàlgia, sinó amb altes dosis d´alegria, sigui a través de mobles recuperats o fotografies antigues tunejades per Robbers i una explosió de color arreu. L´artista es confessa seduïda i influenciada per l´art i l´ambient dels anys 20, 30 i 40 que evoca en les seves creacions plàstiques així com en el seu entorn vital.

Robbers va néixer a Holanda però, mentre feia la seva formació en Belles Arts, el seu pare va patir un accident mortal. Aleshores va traslladar-se a França per donar suport a la mare i allà va conèixer el pare dels seus fills. "De fet, tampoc volia quedar-me a Holanda, m´agrada viatjar arreu, si és possible", reconeix. Instal·lar-se a Llers va arribar més tard, fa quasi vint anys. Ho van fer a la casa on havia nascut la seva exparella. Va caldre reconstruir-la i ho van fer amb materials recuperats. Robbers diu que és un emplaçament fantàstic per viure, per l´entorn, malgrat que no amaga que Llers és un poble especial.

Tot i tenir algun parent artista, mai van dirigir-la o influir-la. El pare, fins i tot, "em deia, fes el que vulguis". Amb 8 anys, Robbers va començar a fer punta seca i als 13 va entrar a l´escola de grafisme. "A vegades penso què faria sense l´art, si un dia els meus ulls no veiessin res, no sé com es pot viure sense una passió", afirma. Per a ella ho és i per això creu que és tan important parlar amb altres artistes, intercanviar opinions, experiències. "Tothom té la seva història i les coses que fan en són testimoni", diu Robbers qui en l´art també hi ha trobat un espai de suport per minimitzar i superar situacions personals.

Manon Robbers no es veu com una persona perfeccionista, però sí molt organitzada. Queda palès quan em mostra les caixes on conserva els centenars de fotografies antigues, moltes de les quals ha tunejat donant-los una nova vida, transformant els personatges anònims que les habiten fent-los més interessants, dotant-los d´una història. Hi conserva també meravelloses postals antigues trobades a mercats de brocanters d´on també ha rescatat objectes diversos que després la influencien a l´hora de construir el seu món. "Intento mostrar coses positives, transmetre missatges", comenta. Les seves obres pictòriques desprenen també una forta personalitat amarada per aquest regust per allò antic. Moltes de les peces que ara reposen a la casa i al taller s´inspiren en el món del circ i els seus personatges, éssers de mirada profunda que desprenen cert misteri. Són peces de gran format que va exposar fa poc a la galeria Ventós de Figueres i que van seduir el públic. A banda d´aquesta faceta, Robbers també fa classes d´art per a nens en anglès a Llers i a Esponellà. Els nens, diu, "estan contents i tenen sempre ganes d´aprendre".