La Fundació Drissa, entitat dedicada a la inserció laboral de persones amb malaltia mental, i el celler de Rabós Rim vins i vinyes de Jordi Esteve, han presentat el Vi Polar, una iniciativa d’edició limitada elaborada pel celler de Rabós d’Empordà, en homenatge a totes les persones que tenen un trastorn mental. Se n’han produït trenta ampolles que es poden comprar a botigues especialitzades i restaurants de la demarcació de Girona. Els diners de la venda aniran destinats íntegrament al projecte social de la Fundació Drissa. Cada ampolla té un preu de trenta euros.

Segons ha explicat el viticultor i elaborador del vi, Jordi Esteve, el Vi Polar és un vi que resulta d’un procés totalment artesanal, amb un cupatge empordanès de garnatxa i carinyena. Es presenta en format màgnum (1,5 litres) embolcat dins una caixa de fusta dissenyada per Mònica Campdepedrós, per a l’ocasió. “El Vi Polar busca l’equilibri entre dos pols, entre dues varietats. Es tracta d’un vi sensible i sensibilitzat”, ha afirmat Esteve. “L’equilibri d’aquest vi reposa sobre l’equilibri de la vinya i l’equilibri de la persona”, ha afegit.

La idea d’elaborar el Vi Polar sorgeix de la sensibilització del propietari de Rim per la malaltia mental a causa d’un cas proper a la família. Al mateix temps, Jordi Esteve coneixia Drissa a través del projecte d’horta ecològica de l’entitat, Biodrissa; la manera en com treballa l’entitat la inserció laboral del col·lectiu el va copsar i a partir d’aquí va tirar endavant la iniciativa. La seva voluntat queda reflectida al text de l’etiqueta: “Un vi homenatge als lluitadors diaris, un acostament al desconegut món de les malalties mentals. Un glop empordanès d’esperança”.

La gerent de Drissa, Núria Martínez, ha expressat l’entusiasme de la fundació en saber de la proposta. “El Vi Polar de Rim ens ajuda, i molt, a sensibilitzar sobre la malaltia mental perquè posa en valor un col·lectiu, que pateix un estigma social fort, a través d’un producte molt apreciat socialment”, ha dit. Martínez ha informat que els diners recollits es destinaran al servei d’acompanyament al mercat laboral ordinari de Drissa. Els professionals que atenen el servei ajuden a les persones en la recerca de feina, i les donen el suport per mantenir el lloc de treball, a més d'ajudar a l'empresa que les contracta. També s'assessora als empresaris a prevenir o detectar possibles casos de persones que pateixen o poden patir una malaltia mental. Aquest any 2016, el servei ha atès 78 persones, de les qual 71 tenen un trastorn mental i la resta es troben en situació de risc d’exclusió. S’han realitzat 19 insercions.

El Vi Polar es pot trobar a Caselles Viader de Sant Feliu Guíxols, Vins i licors Grau de Palafrugell, Magatzem del Pont de Girona, La Simfonia de Girona, Can Costabella de Banyoles, el restaurant Plaça del Vi número 7 de Girona, la Bodega de l’Empordà La Bisbal, els cellers Diví, de Girona i Vilobí d’Onyar, el celler El Tast, de Torroella de Montgrí, i la botiga D’Origen de Cadaquès.

Fundació Drissa

Drissa és una entitat sense ànim de lucre que té com a primer objectiu treballar per a la millora de la qualitat de vida de les persones que tenen una malaltia mental, especialment trastorns mentals severs, a través de la integració laboral i l’habitatge.

Actualment, Drissa té contractades 67 persones amb malaltia mental que desenvolupen la seva feina al centre especial de treball de l’entitat amb quatre línies principals de negoci: serveis de jardineria i forestal, pintura, neteja i horta ecològica, que comercialitza sota la marca Biodrissa, amb botiga al Mercat del Lleó de Girona. L'entitat disposa també de servei d'acollida, servei prelaboral, servei de formació i servei d'acompanyament a la inserció laboral en el mercat ordinari. Gestiona des del servei d'habitatge una llar amb suport i el programa d'autonomia a la pròpia llar. L’any passat va posar en marxa el Servei d’Atenció a Domicili, especialitzat en persones amb malaltia mental.

Més d’un 90% de persones amb malaltia mental es troba en situació d’atur. El treball és un element doblement vital per a aquesta població ja que no només és el mitjà de vida, sinó que esdevé un instrument terapèutic que contribueix a reduir els ingressos hospitalaris, les visites psiquiàtriques, o les recaigudes; el treball és l’eina que permet a aquest col·lectiu viure amb dignitat i, sobretot, ser persones actives en societat.

Rim, localisme empordanès de raïm

Rim vins i vinyes de Jordi Esteve neix al 2013, amb l’elaboració del primer vi i amb la vocació de recuperar les vinyes de l’Empordà. Jordi Esteve, enòleg de formació, després de deu anys elaborant vi, va emprendre aquest projecte vital amb la idea de produir vins que fossin un reflex pur de la vinya d’aquest territori. Esteve va batejar el celler amb en nom de Rim, localisme empordanès de raïm. Amb el Vi Polar, Rim ja comercialitza sis vins: Sarau, RIM, Vi Canalla, Mesclats i Tot d’una.