Es necessiten entre sis i quinze cues per fer una perruca que, en el mercat, pot tenir un preu de fins a 2.500 euros. L´associació Mechones solidarios apel·la a la solidaritat de la gent perquè es tallin la cabellera i faci donació del seu cabell. L´objectiu és elaborar perruques gratis per a les dones malaltes de càncer i així fabricar de nou un somriure en el seu rostre.

Cada cop són més les perruqueries que s´apunten a la causa. Un dels establiments de la comarca que recentment s´hi ha afegit és Pels Pèls de Figueres. La seva propietària Carme Buitrago comenta que "és una llàstima la quantitat de cabell que es llença, així que vam decidir col·laborar amb una causa tan important com aquesta" i anima altres establiments del gremi a formar part d´aquesta iniciativa. Va ser una clienta -explica la Carme- "que em va dir que volia fer donació del seu cabell, i després de veure quines possibilitats tenia vaig descobrir Mechones solidarios, vaig contactar amb ells i fa un mes que formem part de la seva xarxa de perruqueries solidàries".

Les persones interessades a donar cabell han de complir un sol requisit: tallar-se com a mínim 20 centímetres, perquè el cabell sigui aprofitable. El cabell pot ser natural o tenyit. "Ja són unes quantes clientes les que s´han engrescat a fer-ne donació, fins i tot algunes s´han animat a tallar-se´l suficientment per poder col·laborar". Cada tallat té un cost de 5 euros, "és la manera que tots contribuïm amb la causa".

Millorar en seguretat

Mechones Solidarios regala les perruques a les nenes fins a 14 anys i a les dones sense recursos. Les que tenen possibilitats econòmiques paguen 500 euros per ajudar a fabricar més perruques. La seva impulsora, Estela Guerisoli, va fundar l´associació sense gaire confiança i ara rep una mitjana de 100 donacions cada dia. A més, per correu li arriben cabelleres d´altres països. L´objectiu d´aconseguir cabells naturals que després aquesta associació converteix en perruques per a malalts de càncer fa que moltes persones es desprenguin del seu cabell sense pensar-s´ho. La mare de Guerisoli va patir càncer i, per dissimular la caiguda del cabell, duia una perruca natural. Moltes dones opten per posar-se una perruca perquè guanyen en autoestima i en seguretat.

Mechones solidarios registra cada donació meticulosament. La Carme està esperant a acumular les suficients cues per enviar-les. Guarda en un racó de l´establiment una maleta i ensenya amb satisfacció les primeres donacions, un nombre engrescador tenint en compte que fa només un mes que estan actives. Va fer una crida al Facebook i molta gent ho ha compartit, "es nota que la gent és solidària", diu: "no només ens adrecem a les nostres clientes, també pot fer-nos donació algú que ja tingui la seva perruqueria de confiança, el seu cabell l´enviarem igualment, el més important és col·laborar". Si hi ha algú que té guardada una cua, també pot donar-la, el cabell té molta resistència si es guarda net i sec. Des de la seva perruqueria, la Carme agraeix les donacions que ja han fet les seves clientes: "en fer-ho et sents realment guapa per fora i per dins".

Més informació a: http://www.mechonessolidarios.com/pidetupeluca