El nombre de naixements a Catalunya segueix a la baixa i aquest 2015 ha estat de 70.138, cosa que representa una disminució del 2% en relació amb l´any passat (71.589), segons les dades provisionals de l´Institut d´Estadística de Catalunya (Idescat). La tendència descendent del nombre de nascuts -iniciada l´any 2008 i que pot tenir continuïtat fins a ben entrada la tercera dècada d´aquest segle- ve motivada per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil, ja que el nombre mitjà de fills per dona (1,39) és lleugerament superior al del 2014.

Aquesta disminució de naixements però no és homogènia a tot el territori ja que hi ha 16 comarques on les xifres són superiors a l´any passat (destaca el Pallars Sobirà amb un +33%, el Moianès amb un +19,4% o l´Alt Camp amb un +15,9%). L´àmbit de les comarques gironines, excepte el Gironès, és el que registra els indicadors de fecunditat més positius. Pel que fa a noms, no hi ha sorpreses i Marc i Martina tornen a ser els més posats entre els nounats.

http://www.idescat.cat/nadons/?t=2015

El nom de Marc va anar seguit, en ordre decreixent de freqüència, pels d'Àlex/Álex, Martí, Hugo i Biel; en les nenes van seguir a Martina els noms de Júlia/Julia, Laia, Lucía i Emma.

Per àmbits territorials, Marc va ser també el nom de nen més posat a tots els àmbits territorials, excepte a Ponent (on va ser Martí) i a l'Alt Pirineu i Aran (on va ser Jan). Pel que fa a les nenes, Martina va ser el nom més posat només a l'ambit Metropolità i al Camp de Tarragona; Júlia/Julia ho va ser entre les nenes nascudes a les Comarques Gironines, Terres de l'Ebre, Ponent i Comarques Centrals; i Maria/María va ser el més freqüent al Penedès.

L'Idescat presenta la informació relativa als noms dels nadons de mares residents a Catalunya. En aquesta base de dades es pot consultar la freqüència dels diferents noms dels nens i nenes durant un any concret, així com la seva distribució territorial.

La informació sobre els noms dels nadons prové de les dades de naixements, concretament de les declaracions que els progenitors han de fer en el moment de la inscripció d'un naixement en el Registre Civil, que obliga també a emplenar una butlleta estadística del fet.