Figueres

El fotògraf figuerenc Albert Ollé rep un premi internacional de fotografia submarina

Ha guanyat el concurs 'Oceans of Life' organitzat per Birdlife South Africa

27.08.2016 | 20:45
El fotògraf Albert Ollé

Un viatge a l´Àrtic, d´on el fotògraf figuerenc ha tornat fa pocs dies, és el resultat d´haver obtingut el primer premi del concurs 'Oceans of Life', organitzat per Birdlife South Africa. Durant onze dies ha viatjat a bord d´un vaixell trencagels a Salvard, un arxipèlag a mig camí de Noruega i el Pol Nord, captant imatges espectaculars.

El fotògraf submarí Albert Ollé Callau narra la sensació d´aïllament i de silenci indescriptible que ha viscut recentment durant un viatge molt especial a Svalbard, un arxipièlag situat a mig camí entre Noruega i el Pol Nord, que li ha permès presenciar i fotografiar paisatges espectaculars, anar en caiac pels fiords, veient el trencament del gel de les glaceres o remar enmig dels icebergs acabats de formar. Ollé va obtenir el primer premi del concurs de fotografia Oceans of Life, organitzat per BirdLife South Africa, per una fotografia de l´ull d´un pop titulada 'An Eye in the Dark'. El premi, esponsoritzat per la companyia de Viatges australiana Aurora Expeditions, ha consisitit en un viatge d´11 dies a bord d´un vaixell trencagels rus d´origen científic per Svalbard.

L´expedició per l´Àrtic amb el vaixell Polar Pioneer, amb capacitat només per a una cinquantena de viatgers, li ha deixat moments únics. "Banyar-me a 81ºN, amb l´aigua a 2ºC, veure els ossos polars de ben a prop, en el seu hàbitat dominat únicament pels colors blau i blanc, estar desorientat pel sol de mitja nit (24 hores de llum solar) o caminar per la tundra i per llocs encara no cartografiats (ja que a causa de l´escalfament global fa poc que han quedat descoberts del gel)" explica Ollé són privilegis de viatjar en aquest tipus de vaixell "que permetia als passatgers baixar a terra amb barques pneumàtiques". La tripulació era russa amb una gran experiència en navegació a l´Àrtic i a l´Antàrtic i els guies de diverses nacionalitats són glaciòlegs, biòlegs, botànics, experts en aus i mamífers marins, estan molt ben preparats i són excepcionals".

Si bé la imatge de l´ull d´un pop, un molusc força comú, pot semblar que no té res especial, assenyala l´autor, la seva creativitat i enfoc van fer que el jurat l´escollís entre totes les fotografies arribades de tot el món. Tant la fotografia guanyadora com dues finalistes captades igualment en aigues empordaneses, han estat exposades a l´Izicko South African Museum de Ciutat del Cap, Sud-àfrica. Ollé que fins al moment no ha realitzat cap exposició fotogràfica, es mostra satisfet que les seves imatges s´hagin pogut veure a la mateixa sala on es va fer l´exposició del Wildlife Photographer of the Year, un dels concursos més prestigiosos del món.

Realitzar aquest viatge, ha estat per a Ollé una experiència única, que ha permès al fotògraf figuerenc reviure la seva passió per la fotografia submarina, que últimament, comenta, ha tingut aparcada un temps: "Després de fer immersió amb taurons blaus enmig de l´oceà Atlàntic, em va costar tornar a fer el mateix tipus de fotografia que havia fet fins aquell moment, així que la vaig deixar una mica de banda i em vaig dedicar a presentar les imatges a concursos que em semblaven interessants, així les fotos que tenia abandonades al disc dur veien la llum i jo no em desvinculava del tot del món submarí".

Difondre els secrets del mar

Difondre la vida oculta del mar i dels oceans és un dels objectius de la majoria de fotògrafs submarins, també transmetre consciència del que tenim, per tal de protegir-ho i conservar-ho per a les noves generacions. En aquest sentit Ollé ha fet conferències i ha publicat algunes fotografies en revistes especialitzades.

Desempolsar imatges per presentar a concurs, li havia donat ja moltes altres satisfaccions: 4 mencions honorífiques al Monochrome Awards 2015, 2 taurons blaus dins la categoria de Natura i 2 de models a dins l´aigua a la categoria Fine Art, 3 fotos finalistes al Golden Turtle 2015 de Rússia i 5 fotos a la ronda final del Wildlife Photographer of the Year 2015, "segurament el concurs de fotografia de natura més prestigiós i cobejat del món", assegura, tot i que ha estat amb l´Oceans of Life, que ha obtingut el que és el seu quart primer premi.


L'art de retratar persones sota l'aigua

Fa més de 20 anys que practica el submarinisme, tot i que els darrers anys ha aparcat  la fotografia submarina i ha aprofitat per presentar-se a alguns concursos internacionals de fotografia, "dels quals ha quedat molt satisfet amb els resultats obtinguts" explica el figuerenc Albert Ollé Callau. Actualment ha començat a retratar persones a dins l´aigua amb la complicitat de models professionals com Ninette Shibara, a la foto, i es mostra encantat. Els resultats de les sessions, obertes a tothom, es poden veure a www.photouw.com. FIGUERES | s.f.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema