Roses

L'intent perquè Roses fos subseu olímpica, document del mes

Roses va fer tràmits per acollir la subseu olímpica per a les proves de vela dels Jocs Olímpic de Barcelona 92

12.07.2016 | 10:41

Coincidint amb la propera celebració a Rio de Janeiro dels Jocs de la XXXI olimpíada, l´Arxiu Municipal de Roses mostra a través de la secció «El Document del Mes» del portal web de l'Ajuntament de Roses, el projecte fallit per convertir Roses en subseu olímpica per a les proves de vela dels Jocs Olímpic de Barcelona 92.

El 12 de gener de 1984, l'Ajuntament de Roses va enviar a l'Oficina Olímpica de l'Ajuntament de Barcelona una petició per acollir les proves de vela incloses als Jocs Olímpics de 1992. L'alcalde rosinc Jaume Noguer Vicens, del PSC i en el càrrec entre 1979 i 1987, sol·licitava al cap de l'oficina, Jordi Serra, la concessió d'aquest esdeveniment per fer possible "el desig de tots els rosincs". La carta anava acompanyada d'un dossier amb les característiques tècniques de la badia de Roses, de la població i de les infraestructures que s'havien de dur a terme per fer viable el projecte.

Des del moment en què Barcelona fes oficial la seva candidatura per a les Olimpíades de 1992, un seguit de viles i ciutats catalanes, com Badalona, Cambrils i les poblacions del Golf de Sant Jordi, Palamós i Roses, així com d'altres indrets dels Països Catalans, com Palma i València, es van postular per acollir les proves olímpiques de vela. Era una oportunitat única per potenciar la imatge del municipi escollit i per aconseguir una millora les seves infraestructures urbanístiques i de serveis.

En el cas de Roses, pocs dies després de l'anunci de la Ciutat Comtal, l'1 de juny de 1981, el Ple de l'Ajuntament de Roses va aprovar per unanimitat sol·licitar que les proves de vela se celebressin a la badia de Roses, que els municipis de la zona s'adherissin a la proposta i fer les gestions necessàries per crear una comissió intermunicipal entre els ajuntaments interessats. Dos anys després, el mes de març de 1983, es va constituir la Comissió Proolimpíades 1992, que seria formada per tres membres del consistori i tres membres del Grup d'Esports Nàutics de Roses (GEN).

El mes de desembre de 1987 el COOB 92 va presentar el pla d'instal·lacions definitives i es decidia que les proves de vela es durien a terme, definitivament, a Barcelona, on es construiria un port esportiu a la platja del Poble Nou. Era el punt i final al projecte olímpic rosinc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema