Roses

L'Estació Nàutica de Roses premia els fundadors de La Sirena i Cal Campaner

Alfons Magester i Clara Cortada han estat guardonats amb els premis Arjau en el marc de la Festa del Mar

18.06.2016 | 21:07
Els premiats, amb Miquel Gotanegra i les autoritats.

Alfons Magester, fundador del restaurant Cal Campaner i, Clara Cortada, impulsora del restaurant La Sirena, han estat guardonats amb els premis Arjau que ha atorgat per segon any l'Estació Nàutica Roses–Cap de Creus en el marc de la Festa del Mar de Roses. Tots dos són restaurants emblemàtics i de referència del municipi.

El premi Arjau és un reconeixement que els empresaris de Roses concedeixen a persones vinculades amb el municipi i que han tingut una trajectòria modèlica i que amb la seva dedicació i entrega han ajudat a posicionar Roses com a població turística capdavantera. L'entrega dels guardons l'ha fet el president de l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, en el marc de la setena Festa del Mar que s'està celebrant aquest cap de setmana.

A l'acte, hi ha assistit el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació Ferran Roquer, la vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marta Felip i l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan. L'acte s'ha dut a terme a la seu de l'Estació Nàutica de Roses.

Clara Cortada, va fundar fa 54 anys el restaurant la Sirena, situat a la plaça que antigament es coneixia com la del peix. En els seus inicis, es cuinava per als clients peix comprat directament a la llotja, situada al davant del local. Ella ha estat l'ànima d'aquest establiment. Amb el seu marit, Josep Planas va dedicar tota una vida a aquest negoci, que ara regenten Vicente Fernández i Jordi Blanch, però on encara s'hi poden menjar els populars calamars i l'ensaladilla de 'la Clarita' i cuina de peix i suquet que s'ha fet molt popular entre els clients.

Cortada ha volgut que es conservés l'essència del restaurant, un lloc que havia estat punt de trobada de pescadors i centre neuràlgic de la població. Els plats d'aquesta excel·lent cuinera van presidir moltes tertúlies i van ser testimoni de tota una època, de creixement turístic i de transformació de Roses. El nom del local, situat a la plaça de Sant Pere, prové de l'edifici, que també es diu la Sirena.

Alfons Magester va fundar ara fa 50 anys Cal Campaner, un restaurant mariner, senzill però amb caràcter, ara situat al carrer Mossèn Carles Feliu. Ell i la seva dona, la Mari Carme Paredes, han estat tots aquests anys al peu del canó d'aquest establiment que ara condueixen amb molt bon timó dos dels seus tres fills: l'Anna i el Marc, i el seu gendre, en Joan (que té l'empremta d'elBulli) Però sempre ha mantingut l'essència que els ha caracteritzat: la cuina basada en el peix de Roses a la planxa. Una especialització que els fa ser singulars. Sense oblidar l'únic guisat que han mantingut de forma permanent a la carta i que va crear l'Alfons: els 'callos de mar'.

Magester va posar el nom al local en homenatge als seus besavis que eren coneguts com els campaners perquè s'encarregaven de tocar les campanes a Roses.

Amb l'entrega dels premis Arjau, l'Estació Nàutica de Roses vol reconèixer la tasca duta a terme per persones relacionades amb el municipi i que han destacat per la seva trajectòria de referència, que han aconseguit deixar emprempta , marcar un camí a seguir i portar el nom de Roses arreu.

L'entitat considera que el nom del guardó, Arjau, és molt addient per uns reconeixements d'aquest tipus ja que la paraula serveix per designar la barra de ferro o de fusta que es fixa a l'eix del timó d'una embarcació i la fa moure, "de la mateixa manera que els guardonats són persones que impulsen amb la seva feina i dedicació constant el nostre municipi i ajuden a conduir-lo cap a l'excel.lència", ha destacat Miquel Gotanegra.

En la primera edició el guardó se'l va endur Juli Soler, l'artífex amb el xef Ferran Adrià del Bulli, recentment desaparegut; i el fundador del Grup d'Esports Nàutics de Roses (el GEN), Eloi Borràs, a títol postum.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema