El Comitè sobre els Drets Humans de les Persones amb Discapacitat de l'ONU ha admès a tràmit la denúncia a Espanya i, en concret, a l'Ajuntament de Figueres per una discriminació per raó de discapacitat. Es tracta del cas del Guàrdia Urbà de Figueres Jordi, que el 2008 va patir un accident quan un conductor begut el va atropellar i el va deixar amb una incapacitat permanent total per a l'exercici de la seva professió. La víctima va demanar una segona activitats emparant-se en la llei autonòmica però Figueres el va acomiadar sense haver aprovat un reglament que regulés aquests casos. Fa anys que manté una batalla legal per reparar la seva situació. Figueres va aprovar finalment el 2015 el reglament però no va aplicar-lo amb efectes retroactius, per la qual cosa el cas d'en Jordi continua pendent.

Aquesta és la segona demanda que l'ONU admet sobre casos relacionats amb l'expulsió de Policies Locals. El primer va ser el d'un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona. El cas d'en Jordi es remunta a fa vuit anys, quan un conductor begut es va saltar un estop i va envestir la moto en la qual viatjava. Va patir lesions cerebrals i múltiples seqüeles que no li van permetre tornar al seu lloc de feina habitual, on treballava des de feia mé de 15 anys.

Aleshores, va demanar una segona activitat que, tal i com sempre ha defensat, té en compte la llei de Policies Locals de Catalunya de 1991 i la Convenció sobre els Drets Humans de les Persones amb Discapacitat de l'ONU de 2007. Malgrat això, el 2009 amb l'ara conseller de Cultura, Santi Vila, al capdavant del Govern de Figueres, va decidir prescindir d'ell. I com que no comptava ni amb l'edat ni la cotització suficient per jubilar-se, ha de viure amb una pensió per incapacitat. Per ara cap jutjat ni tribunal espanyol li ha donat la raó.

En la majoria de casos, consideren que la policia catalana no pot acollir-se al règim de classes passives del qual formen part, per exemple, els policies nacionals i que, per tant, no pot cobrar el 100% del sou independentment de l'edat. També pel fet que com que Figueres no tenia un reglament de segona activitat de la Policia Local, que hauria d'haver fet en un màxim de dos anys després de 1991, no es podia aplicar una normativa inexistent.

Figueres, finalment, ho va tirar endavant l'any passat però, al·legant problemes jurídics, va denegar que es fes amb efectes retroactius, per la qual cosa ni en Jordi ni altres agents que estarien en la seva situació s'hi han pogut acollir.

Un llarg periple judicial

Després d'aquest llarg periple judicial, en Jordi -amb el suport del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI)- va decidir denunciar a l'ONU la seva situació. De moment, encara no hi ha resolució tot i que ja s'haurien demanat explicacions a Espanya encara que els informes no siguin vinculats. Aquesta no és la primera vegada que el seu cas arriba a l'ONU. Tal i com ja va publicar aquest diari, el 2014 el CERMI va denunciar en un informe enviat a les Nacions Unides la situació sobre els discapacitats a l'Estat on es documentava el seu cas.