Els responsables de la Bibilioteca Fages de Climent de Figueres han iniciat contactes amb escoles i entitats que treballen amb usuaris amb necessitats educatives especials (NEE) amb l'objectiu de donar a conèixer els nous materials de lectura i de comprensió adaptats a aquests col·lectius.

Es dóna la circumstància que, aquest 2016, la biblioteca pública està ampliant el fons orientat a aquests usuaris, principalment a nens i joves. Entre les recents adquisicions, hi ha nous llibres adaptats a llengua de signes, amb llenguatge pictogràfic i de comunicació, àudio contes, llibres de lectura fàcil i llibres en què algun dels protagonistes té alguna discapacitat.

La primera reunió que ha convocat la Biblioteca s'ha celebrat aquest maig mateix amb representants de l'Escola d'Educació Especial Mare de Déu del Mont de Vilafant, El Dofí (Centre de lleure per a joves amb disminució psíquica de l'Alt Empordà), la Fundació Privada Altem i el Club Social de Figueres de l'Associació Familiar i Salut Mental de Girona i Comarques.

Amb aquest projecte, com explica la directora de la Biblioteca Fages de Climent, Nati Vilanova, es pretén donar un servei més accessible i inclusiu, pensant especialment en aquells usuaris que presenten alguna discapacitat auditiva, visual, motora o intel·lectual. Tots els recursos que hi ha en aquest fons específic està adreçat també als familiars d'usuaris amb NEE i a educadors.

El projecte té també com a finalitat donar suport a l'aprenentatge dels nens i els joves amb necessitats educatives especials i facilitar-los que puguin aprofitar al màxim els recursos disponibles. És per això que la biblioteca ha previst una sèrie d'accions que ajudaran a assolir aquest objectiu, com ara identificar aquests llibres i materials amb un logotip que permeti una ràpida localització per part dels usuaris, creant lots itinerants, visitar els centres la primera vegada que es lliurin els lots i organitzar una activitat de l'hora del conte anual amb contes adaptats, entre altres propostes.

Cal destacar que la biblioteca ja és, actualment, un lloc de trobada i socialització dels usuaris dels centres i les entitats que treballen amb usuaris amb necessitats educatives especials, que hi acudeixen per llegir, per endur-se llibres en préstec o per utilitzar la sala d'actes.