Joan Vaquero Pagès, de 65 anys, i Pere Alvarado Jiménez, de 66, pertanyen a una generació que manté emmagatzemats en la memòria aprenentatges que van adquirir a l'escola quan eren nens. "Encara recordo les quatre batalles que va fer Anníbal abans d'entrar a Roma", li diu Pere Alvarado a Joan Vaquero. I, d'una tirada, recita: "Tesino, Trebia, Trasimeno i Cannas."

Joan Vaquero assenteix amb el cap perquè, de sobte, aquelles quatre ciutats també li han assaltat la memòria. "Jo mai no he oblidat que el volumen de la esfera cuatro tercios de pi erre tres. Així apreníem que l'esfera té un volum de 4/3 de pi per radi al cub", somriu Vaquero.

Els dos eren alumnes de les Escoles Nacionals de Figueres, actual Escola Sant Pau, a la dècada dels 60, i es reconeixen en la fotografia que els va fer el mestre Paulino Montero Alonso, que era de Zamora i al qual ells anomenaven señor Montero. La imatge en blanc i negre és de l'equip de futbol que es va formar a l'escola el curs 1961-1962. "Vam quedar segons en un campionat de la província de Girona", es feliciten. La foto la conserva Joan Vaquero, el qual, coincidint amb el 75è aniversari de l'escola, el 2008, es va retrobar amb alguns dels seus excompanys d'estudi i va fer l'exercici d'intentar identificar aquells que apareixien en aquesta instantània.

Joan Vaquero i Pere Alvarado es van alegrar molt de veure's de nou amb motiu dels 75 anys del Sant Pau. Mentre xerraven sobre temps passats es van engrescar no només a identificar els membres de l'equip de futbol que surten a la foto sinó a intentar reunir-los. I, amb ells, tots aquells altres nens amb els quals havien compartit etapa escolar. Començava així un treball d'investigació per localitzar els companys de la seva generació. "La directora del Sant Pau ens va ajudar molt, facilitant-nos els noms dels alumnes d'aquella època", comenten Joan Vaquero i Pere Alvarado.

Dividits entre nens i nenes

El propòsit principal era aconseguir fer una trobada d'exalumnes (nens) de les Escoles Nacionals de Figueres, i va ser possible el mateix any 2008. En la seva època d'estudi, les Escoles Nacionals estaven dividides en dues parts, una per als nens i una altra per a les nenes. No va ser fins al 1975 que el centre va esdevenir mixt. És per això que les amistats més estretes a l'escola eren nens amb nens i nenes amb nenes.

Van acudir a la cita més de cent exalumnes dels anys 60, a un sopar que es va celebrar a l'hotel Travé. "Tants anys més tard, quasi no ens reconeixíem", diu Joan Vaquero. Per a aquella primera trobada, els dos impulsors de la iniciativa van demanar als seus companys que portessin tot allò que conservessin del temps d'anar a estudi. "Va ser molt bonic i ens va despertar molta enyorança veure de nou cartilles escolars, certificats d'estudis, diplomes, fotografies de trobades als casals d'estiu a la Catequística. Vam retornar de cop al nostre passat", expliquen.

Les xerrades entre ells versaven a l'entorn de com de difícils van ser aquells temps, però que els recorden amb afecte. Entre les coses bones que els passaven: "Rebíem ajuda dels americans en forma de llet en pols i xocolata negra de pastilla." I entre aquelles que no els agradaven tant: "Cada matí, ens feien fer una fila al carrer i cantar el Cara al sol abans d'entrar a l'escola."

Tampoc els feien cap gràcia els mètodes de càstig de l'època: "Les normes eren molt severes però teníem un respecte pel mestre. Quan ens castigaven, ens picaven amb un regle a la mà. Vam descobrir que si fregàvem la mà amb allioli es produïa un efecte anestesiant que feia que no ens fessin tant de mal els cops, però ens van descobrir i va ser pitjor, perquè llavors els cops ens els donaven als dits."

La cita és el 5 de març

En definitiva, aquest 2016 se celebra la 8a reunió d'exalumnes de les Escoles Nacionals de Figueres. Cal dir que fa quatre anys que els organitzadors van veure convenient que en aquestes convocatòries també havien de participar les "noies" exalumnes, i des d'aleshores les trobades són mixtes.

Joan Vaquero i Pere Alvarado es mostren il·lusionats cada any a l'hora de muntar la festa. Fins i tot compten amb un equip organitzador en què també hi ha Joan Blanco, Joan Joan, Antonio Brea, Joan Vilahú, Antonio Rodríguez, Pere Solé i Mercè Serradell.

Entre tots, s'ocupen de localitzar els seus excompanys d'escola, i no es volen deixar ningú. Per això fan una crida a totes aquelles persones que van estudiar a les Escoles Nacionals de Figueres perquè s'uneixin a la trobada, que tindrà lloc el 5 de març, a les 21.00 hores, al Pa Volador de Vilatenim.

Un retrobament molt emotiu

Joan Vaquero acaba de jubilar-se de fuster i Pere Alvarado segueix vinculat al seu comerç de mobles de cuina. Tots dos estan al capdavant d'una comissió organitzadora que ha fet possible el retrobament d'altempordanesos de la seva generació amb els quals van compartir les aules de les Escoles Nacionals de Figueres.