El cap d’investigació de La Vanguardia Eduardo Martín de Pozuelo Dauner (la Jonquera, 1952) pronuncia dues conferències sobre 'Franquisme i Holocaust' aquest divendres, dia 20, a Figueres: la primera a les 12.00 hores, al Teatre Municipal El Jardí, per a alumnes de 2n de batxillerat, i la segona, a les 20.15 hores, al Cercle Sport, i oberta a tothom.

Martín de Pozuelo és periodista i escriptor especialitzat en franquisme, holocaust, terrorisme global i memòria històrica. Ha estat convidat pel grup de treball Exili, Deportació i Holocaust de l’Alt Empordà, que està format pel professorat d’història de vuit instituts, per pronunciar aquestes dues xerrades, en el marc d'un projecte pedagògic centrat, aquest curs, en el franquisme.

El periodista altempordanès encapçala un equip d’investigació periodística al diari La Vanguardia basada, principalment, en la recuperació històrica però sense perdre de vista l'actualitat. És autor d’una dotzena de llibres, en alguns dels quals desvetlla els aspectes més foscos del franquisme. El ter­rorisme global marca actualment el fil de les seves investigacions. Acaba de sortir a la llum el seu llibre 'Objectivo: Califato universal' (Librosdevanguardia), que conté les claus per entendre el gihadisme.

El terrorisme gihadista colpeja París coincidint amb la publicació d'aquest llibre. Per a vostè, no són atemptats aïllats, aquests.

El gihadisme radical fa molt de temps que va començar i continuarà durant molt temps. Estem parlant d'una facció de l'Islam que té una interpretació molt radical que vol imposar, la llei xaria, la llei de Déu, com a govern global i universal, com a manera de comportar-se per llei a la vida, i no pararà perquè és una fe, una fe fanàtica, però una fe.

Cal que estiguem preparats?

Com ha dit el primer ministre francès, Manuel Valls, hi haurà un altre atemptat, és clar, però el que no sabem és ni on, ni quan, així com n'hi ha hagut a Atocha, a les Torres Bessones, a Tanzània, al Líban, en un avió rus sobre terreny del Sinaí. Ens oblidem que al llac Txad i a la zona de Nigèria estan segrestant i matant gent cada dia. Ells tenen un atac com el de París diari, però, com està més lluny, se li fa menys cas.

Vostè ve a Figueres amb motiu d'una efemèride: el 40è aniversari de la mort de Franco. Quaranta anys després, encara queda molt per saber sobre el franquisme?

És molt important que es parli sobre aquest tema. Durant anys he investigat el franquisme, buscant noves pistes, noves dades sobre el comportament del règim. Haver furgat als arxius nacionals de Washington i de Londres m'ha permès treure a la llum documents que demostren la relació de Franco amb el nazisme, com Franco va ser còmplice actiu de l'holocaust. Franco va poder salvar desenes de milers de jueus, però va preferir deixar-los morir. Això sí, no es va oblidar de reclamar les propietats i els diners dels deportats.

Els historiadors es poden beneficiar d'aquests descobriments que han format part d'arxius secrets?

Encara queda molt per investigar, si bé la feina del periodista és molt diferent de la de l'historiador. Potser sí que havent accedit a documents secrets podem obrir portes que poden ser útils als historiadors, però com a periodista jo el que he de fer és dir el que hi ha. Hem comprovat que la història, quan és coneguda, és notícia.

El franquisme és un període de la història que durant molt de temps s'ha silenciat o tergiversat als llibres de text. Què li sembla que ara ja es tracti el tema a les aules?

És absolutament imprescindible. Hi ha una frase que jo faig servir molt: "Un poble que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la." I estem parlant d'una història amb situacions indesitjables i molt dramàtiques.

Quin missatge dóna als estudiants de 2n de batxillerat?

Que han de tenir informació sobre tres elements que jo separo: la Guerra Civil espanyola i el seu origen, la II Guerra Mundial i l'Holocaust com a fenomen que té una entitat pròpia. Els parlo de la feina que fem, que ha servit per escriure llibres sobre franquisme i centenars de reportatges a La Vanguardia. Es explico quin és el criteri i el resultat d'aquesta feina.

I a la seva xerrada al Cercle Sport?

Parlaré sobre quina va ser la posició real espanyola vinculada al nazisme.