La vida als campaments sahrauís és monòtona i els seus joves veuen passar les hores, sovint sense saber com omplir-les, tant per manca de recursos materials com pedagògics. Per pal·liar aquestes mancances, neix Junts pel lleure, un projecte que vol potenciar l´intercanvi cultural, lúdic i social entre els campaments de refugiats sahrauís de Smara i l´Agrupament escolta figuerenc.

La iniciativa es tirarà endavant a principi de desembre, quan un grup de vint joves, d´entre 19 i 20 anys, es desplaçaran al campament sahrauí per oferir unes jornades de formació en monitoratge de lleure als joves sahrauís "amb la intenció que després ells puguin aplicar el que han après i fer activitats de lleure per a la resta de nens i joves dels campaments", explica un dels caps dels trucaires de l´Agrupament Escolta, Adrià Illa. El projecte, comenta, neix d´en Hali, un dels membres de l´agrupament que és del campament de refugiats sahrauís de Smara. En Hali, fa anys que té una beca d´estudis i viu amb una família d´acollida catalana, però els períodes de vacances els passa al campament. La seva presència al grup sempre ha despertat un interès per la cultura sahrauí i amb les experiències sobre les seves estades allà. La branca dels Truc 2 ha pogut fer un seguiment de la realitat dels campaments, així com treballar el conflicte polític que viu el Poble Sahrauí.

Per a tirar endavant Junts pel lleure, s´ha comptat amb el suport del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Figueres, que ha ofert formació als joves, en cooperació internacional. Al mateix temps s´han buscat recursos econòmics per finançar la seva estada, prevista del 22 de desembre al 3 de gener, a banda també de realitzar múltiples activitats per recollir fons al llarg de l´any.

La presència dels trucaires al campament es traduirà en dues jornades de formació, teòrica al matí i pràctica a la tarda. "L´estada allà s´enregistrarà perquè la part final del projecte consisteix a fer-ne difusió", assenyala Illa. "Tot i així la situació de desastre que han causat els forts aiguats als campaments potser faran capgirar la nostra estada allà". Sigui quin sigui el resultat del projecte, aquest servirà per donar a conèixer la realitat dels campaments de refugiats sahrauís i, a la tornada, els trucaires organitzaran diverses activitats sobre la seva situació entre la ciutadania.