La gastronomia catalana ha augmentat en cinc el nombre d'estrelles que ostentava el 2013 gràcies al reconeixement als restaurants 41o i Tickets (Albert Adrià), Malena, L'O i Les Moles i també a L'Angle i Gaig, computats com a nous restaurants estrellats degut al canvi de local o de nom que han realitzat durant l'últim any. Però no ha estat la nit somiada, doncs el restaurant Àbac de Jordi Cruz, que aspirava a assolir una tercera estrella, ha estat superat pel madrileny Diverxo del jove xef David Muñoz. Catalunya tampoc ha sumat segones estrelles, però ha mantingut totes les distincions obtingudes el 2013. Enguany la gala de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal s'ha celebrat al Guggenheim de Bilbao.

La presentació de la Guia Michelin Espanya i Portugal 2014 s'ha celebrat al Museu Guggenheim, a Bilbao, dos anys després que San Sebastià n'acollís la gala i rellevant Madrid com la darrera seu d'aquesta trobada.

Aquesta edició deixa a Catalunya 65 estrelles Michelin que, en termes absoluts suposa 5 distincions més que l'any passat. Es dóna el cas que dos restaurants que l'any passat ja comptaven amb una estrella, L'Angle i el Gaig, han canviat d'ubicació i per això la revista gastronòmica, que els ha concedit de nou l'estrella, la comptabilitza com una 'nova'. Des d'aquest punt de vista, Catalunya compta 7 nous restaurants que s'estrenen en el llistat de restaurants estrellats.

Aquests són, a més dels dos esmentats, els restaurants d'Albert Adrià a Barcelona, Tickets i 410 , el Malena aGimenells (Lleida), L'O, a Sant Fruitós de Bages, i Les Moles, a Ulldecona.

Amb tot, no ha estat una edició especialment lluïda per la cuina catalana, en el sentit que cap dels restaurants amb una estrella han rebut la segona i, sobretot, que els aspirants a la tercera estrella Michelin (principalment Àbac i Lasarte) tampoc l'han assolit. Això sí, cal destacar que tots els restaurants catalans, tinguessin una, dos o tres estrelles, les han mantingut.

Això és el que ha posat en valor el xef d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, en declaracions a l'ACN. Al seu parer "sovint s'oblida" que les estrelles "es tornen a donar cada any", i per això cal celebrar-les perquè "té molt de mèrit". Precisament, el seu restaurant i el de Carme Ruscalleda, Sant Pau, són els 'tres estrelles' catalans que s'han mantingut a dalt de tot del palmarès de Michelin.

Diverxo, al cim dels estrellats

Sens dubte, el gran triomfador de la nit ha estat el joveníssim xef David Muñoz, responsable del restaurant madrileny Diverxo que avui ha rebut la tercera estrella Michelin en solitari. Eufòric amb la distinció, Muñoz ha avançat que l'any vinent té intenció d'obrir un nou restaurant a Londres.

Els altres dos restaurants més agraciats per la guia gastronòmica han estat El Portal, a Ezcaray (La Rioja) i M.B, a Guía de Isora (Santa Cruz de Tenerife). Tots dos han obtingut la segona estrella Michelin.

Amb el reconeixement de la cuina trencadora del Diverxo, són molts els que opinen que la Guia Michelin "demostra un canvi de tendència". Així s'ha expressat Jordi Cruz, el xef del restaurant Àbac que avui apareixia a totes les travesses per a la tercera estrella.

"L'Àbac tindrà tres estrelles com em dic Jordi Cruz"

Cruz, que considera "positiu" que la guia s'obri a premiar "la singularitat", no ha marxat content del Guggenheim aquesta nit. "Avui me'n vaig a dormir emprenyat com un mico, però no passa res, demà seguirem picant", s'ha sincerat el cuiner, conegut pel gran públic arrel de la seva participació en un programa televisiu de cuina estatal.

Però més enllà del "mal gust de boca" que li queda a Cruz, el cuiner ha fet gala de la seva ambició i ganes de seguir treballant, i ha estat contundent: "L'Àbac tindrà tres estrelles com em dic Jordi Cruz", ha sentenciat.