El ministre de l´Interior del govern espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest divendres que no hi ha "cap indici objectiu" que Salah Abdeslam, el presumpte terrorista fugit de París, s´hagi escapat cap a Espanya o s´hi trobi. El responsable de l´Interior ha reiterat que no hi ha, tampoc, "cap risc específic" que recomani la suspensió del Madrid-Barça de dissabte, tot i que manté un "dispositiu de seguretat intensíssim" pel partit. En declaracions a la premsa a Brussel·les, on participa al consell extraordinari d´Interior i Justícia, Fernández Díaz ha reclamat que es posi en marxa el Registre de Noms de Passatgers (PNR) per garantir la seguretat i viabilitat de Schengen.

"No hi ha cap dada que avali ni que hagi volgut fugir per Espanya ni molt menys cap indici objectiu, en absolut, que avali que es trobi al nostre país", ha assegurat Fernández Díaz als periodistes. El ministre de l´Interior a recomanat als ciutadans "que no tinguin por, i molt menys pànic". "No deixin que els terroristes marquin l´agenda de les nostres vides ni l´agenda de la nostra convivència", ha indicat, tot recordant que tenir por "és normal" però que les autoritats estan en alerta per garantir la seguretat.

"La notícia que ha de sortir del partit ha de ser el resultat", ha assegurat Fernández-Díaz sobre el Madrid-Barça. "No hi ha cap risc específic que avali de cap manera que haguem de suspendre el partit", ha remarcat el ministre de l´Interior, que tot i així ha afegit que el dispositiu serà "intensíssim, extraordinari" per garantir la normalitat d´un esdeveniment que té "transcendència mundial".

Registre de Passatgers

El ministre de l´Interior espanyol ha donat suport a la petició de França d´accelerar fins abans de finals d´any la posada en marxa del Registre de Noms de Passatgers (PNR, en les seves sigles en anglès). Segons Fernández Díaz, aquest registre, que inclou el nom i les dades dels passatgers que fan reserves d´hotel o d´avió, seria una "garantia" per poder mantenir la circulació interior. "Perquè una cosa és que hi hagi llibertat de circulació i una altra que hi hagi llibertat de circulació de ciutadans anònims", ha defensat el ministre de l´Interior espanyol.

"Cal que el PNR funcioni d´una vegada per totes", ha reclamat el ministre, que ha demanat al Parlament Europeu que "prengui consciència que la ciutadania necessita aquesta eina". Segons Fernández Díaz, a més, cal millorar la coordinació dels Estats membres en matèria de seguretat. "L´amenaça la compartim tots els països, i per tant hem de compartir els elements de resposta, perquè si no estem units som més vulnerables", ha advertit.

Fernández Díaz ha negat que el model de lliure circulació de persones, Schengen, estigui mal plantejat. "Però les circumstàncies evolucionen i ens hem d´adaptar a les noves realitat", ha afegit, puntualitzant la necessitat de reforçar el control de les fronteres exteriors i de posar en marxa el PNR.