El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha justificat aquest dimarts al Tribunal Suprem la seva ordre perquè fossin intervingudes les converses a la presó dels capitostos de la "trama Gürtel" amb els seus advocats -decisió per la qual s'enfronta amb una pena d'inhabilitació de 17 anys-, en la necessitat d'impedir que els membres d'aquesta xarxa delictiva continuessin operant per blanquejar capitals i evadir diners fora d'Espanya.

Després de la represa de la vista, que s'havia iniciat al matí amb les qüestions prèvies plantejades per la defensa, el president del tribunal, Joaquín Giménez, ha assenyalat a Garzón que per declarar com a imputat devia desposseir-se de la toga i seure al lloc destinat als processats. Fins ara, el jutge suspès havia estat assegut en el banc destinat als lletrats de la defensa, al costat del seu advocat en aquesta causa, Francisco Baena Bocanegra.

Amb una veu molt feble i ronca, fruit de l'afonia que té, Garzón ha contestat a les preguntes d'Ignacio Peláez, la querella del qual va iniciar aquest procediment contra ell a l'alt tribunal, i ha negat que les intervencions li permetessin conèixer l'estratègia de defensa del seu client, el constructor Ulibarri.

Ha afegit que les estratègies de defensa, a més, "li importaven ben poc" per al curs de la investigació, doncs la seva intenció no era una altra que la d'"evitar la continuació de l'acció delictiva" relacionada amb el blanqueig de capitals i l'evasió dels diners fora d'Espanya.

Garzón ha insistit que l'activitat delictiva continuava a la presó per part dels integrants de la trama corrupta, i que les escoltes li brindaven "l'única posiblitat que tenia", com a jutge, de poder perseguir els delictes i conciliar aquest interès amb la protecció dels drets de les parts en el procés.

Els advocats "eren part nuclear" de les activitats de la trama corrupta, segons Garzón, concretament Ramón Blanco Balín, José Antonio López Rubal i Manuel Delgado, els qui després han resultat imputats, de la mateixa manera que els capitostos de la trama "Gürtel", per delictes de blanqueig de capitals, defraudació fiscal, suborn, associació il·lícita, falsedat i tràfic d'influències.