La temperatura en els edificis i locals d'ús públic, com a administracions, bars, botigues, estacions o cinemes, no podrà superar els 21 graus a l'hivern ni baixar de 26 graus a l'estiu, segons el Reial Decret aprovat avui pel Consell de Ministres per fomentar l'estalvi d'energia.

La normativa estableix a més que els edificis i locals amb accés des del carrer hauran de disposar d'un sistema de tancament de portes que impedeixin que aquestes romanguin obertes permanentment.

La temperatura de l'aire en els recintes calefactats no podrà ser superior a 21 graus centígrads, mentre que en els recintes refrigerats no serà inferior a 26 graus, va explicar el Ministeri d'Indústria en un comunicat.

En ambdós casos, la humitat relativa de l'ambient haurà d'estar compresa entre el 30 i el 70 per cent, segons Indústria, que va apuntar que el Reial decret modifica determinades instruccions tècniques del Reglament d'Instal•lacions Tèrmiques als Edificis (RITE).

L'Executiu considera que aquesta mesura estimularà les iniciatives institucionals i empresarials encaminades a l'estalvi i l'eficiència energètica, alhora que incentivarà l'entrada en els mercats de les empreses de serveis energètics.

La iniciativa part dels ministeris d'Indústria i d'Habitatge i el seu objectiu final és aconseguir majors estalvis energètics a les grans superfícies i en els edificis públics amb afluència habitual d'un nombre elevat de persones.

La seva aplicació serà obligatòria en l'interior de locals d'ús administratiu, comercial (botigues, supermercats, grans magatzems o centres comercials), cultural (teatres, cinemes, auditoris, centres de congressos o sales d'exposicions) o restauració (bars, restaurants o cafeteries ), així com de transport de persones (estacions i aeroports).

La normativa aprovada avui s'emmarca en el Pla d'Activació de l'Estalvi i l'Eficiència Energètica 2008-2011, que conté 31 mesures per a un ús més racional de l'energia.