Les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya per aquesta campanya 2017 indiquen un descens del 7% en el cas de la poma, en relació a l'any passat, i un lleuger ascens de l'1% en el cas de la pera. El descens de l'estimació de collita en poma es deu, segons la directora general d'Agricultura, Teresa Masjuan, entre d'altres causes, per les condicions climàtiques, com són les pedregades i gelades primerenques registrades en els darrers mesos. Pel que fa a previsions de preus, Manel Simón, d'Afrucat, ha explicat que cal esperar a les dades a nivell europeu i mundial que de moment apunten a un descens de producció a la resta d'Europa i la bona marxa del desestocatge de les càmeres que deixarien l'estoc a zero abans de començar la nova campanya, la qual cosa fa pensar en una campanya de fruita de llavor més positiva que la passada.

En volum de producció de poma se situaria en 284.790 tones, 202.090 de les quals a Lleida (-8%), 79.530 a Girona (-2%), 1.670 a Barcelona (+3%) i 1.500 a Tarragona (-3%). Tot i això la superfície productiva augmenta lleugerament. Pel que fa a la pera, Masjuan ha assenyalat que s'estima que la collita sigui lleugerament superior a la del 201 (+1%). La previsió la situa en unes 139.970 tones, registrant un lleuger increment a Lleida i disminució a Girona (per les arrencades, l'escassa floració, i la climatologia). Així, la producció a la demarcació de Lleida seria d'unes 134.570 tones (+2%), 3.530 a Girona (-29%), 1.275 a Tarragona (-2%), i 595 a Barcelona (+9%).

Joan Serentill, d'Afrucat, ha apuntat que el descens del 7% en poma pot significar la recuperació de mercat i ha destacat que es recupera superfície a Catalunya i hi ha reconversió varietal. En pera cal més calibre per a recuperar mercat i per a obrir-ne de nous, ha afirmat.

Teresa Masjuan ha recordat que aquest mes de juliol el Departament d'Agricultura ha iniciat una campanya per a fomentar el consum de fruita fresca, de temporada i de proximitat. La campanya, adreçada bàsicament al públic familiar, ressalta els beneficis que suposa el consum de fruita per a una dieta sana i equilibrada. La directora general d'Agricultura ha explicat que aquesta campanya se suma a totes les iniciatives i polítiques desenvolupades pel Departament per dotar de més instruments el sector i donar més transparència als mercats. En aquest sentit, ha fet referència a l'Observatori Agroalimentari de Preus de la fruita dolça a Catalunya, que ja ha començat a publicar, aquesta campanya, els preus de referència de nectarines, préssecs i paraguaians.