El director general de l'Agència Tributària (AEAT), Santiago Menéndez, ha explicat que el Pla de Control Tributari 2017 se centrarà en el control de les grans fortunes, el frau en l'IVA amb visites a locals de venda al públic, l'elusió fiscal de multinacionals i l'economia digital.

Durant la presentació del Pla, Menéndez ha explicat que una de les prioritats serà el control de les grans fortunes mitjançant el desenvolupament de noves eines informàtiques creades expressament per a millorar el coneixement dels riscos.

Així, es realitzaran estudis sobre alteracions patrimonials o transvasaments de rendes realitzades per pagar menys impostos, inconsistències entre la capacitat econòmica i la tributació o la disponibilitat d'actius a l'exterior.

Es comprovarà la situació de persones que visquin a Espanya, però tinguin la residència fiscal en territori de baixa tributació i la possible relació amb societats controlades directament o indirectament.

També es consolidarà l'intercanvi automàtic d'informació amb els Estats Units (l'anomenat Fatca) i s'utilitzarà la informació obtinguda per l'amnistia fiscal (model 750) i de regularització de béns a l'exterior (720).

En resum, es tracta de "combinar tota la informació que podem tenir dels contribuents", segons Menéndez, des del patrimoni a l'exterior a l'impost de successions i donacions, passant per actius controlats a través de societats o dels comptes bancaris.

Visites d'inspectors a les botigues

Pel que fa a la lluita contra el frau en l'IVA, Menéndez ha explicat que l'objectiu és "arribar més i millor" als llocs, especialment en els de venda directa al públic, "on el amb IVA o sense IVA segueix sent una situació estesa ".

Per a això, l'Agència combinarà visites presencials als establiments amb inspeccions i altres mecanismes "per aturar la frau en l'IVA", que es completaran amb l'anàlisi dels canvis de comportament tributari després de realitzar comprovacions.

L'Agència reconeix que aquesta tasca, que afectarà tant a béns com a serveis, és complicada perquè abasta moltes operacions molt petites i avança que se centrarà en els sectors de major risc, que no ha volgut revelar.

Un altre dels punts forts del pla d'aquest any és el reforç de la lluita contra l'elusió fiscal de les multinacionals, per al que s'optimitzarà la informació disponible i controlarà les empreses que operen en l'economia digital.

En aquest sentit, en l'àmbit de l'economia digital, s'intensificarà l'anàlisi dels nous mitjans de pagament i es col·laborarà amb les administracions tributàries d'altres països per comprovar els beneficis obtinguts pels qui utilitzen internet per publicitar els seus productes.