La inflació anual s´ha situat en el 0,3% positiu a la demarcació de Girona al setembre, segons ha publicat aquest divendres l´Institut Nacional d´Estadística espanyol (INE). Per la seva banda, la taxa mensual de l´IPC ha estat del -0,1% a les comarques gironines. Igualment, la inflació s´ha situat en el 0,4% anual aquest mes de setembre a Catalunya, tres dècimes per sobre de la taxa anual de l´índex de preus de consum (IPC) registrada el darrer mes d´agost, D´aquesta manera, la inflació anual se situa per segon mes consecutiu en positiu a Catalunya. Per la seva banda, la taxa mensual de l´IPC a Catalunya ha registrat un descens del 0,1% al setembre.

Al conjunt de l´Estat, la taxa de variació anual de l'IPC al mes de setembre ha estat del 0,2%, tres dècimes per sobre de la registrada el mes anterior, i trenca així la tendència de vuit mesos seguits amb una inflació anual negativa. La variació mensual de l'índex general de l´IPC és del 0,0% al setembre al conjunt de l´estat espanyol.

A nivell català, els grups de béns i serveis del cistell de l´IPC que han experimentat pujades més grans al setembre en termes anuals han estat les comunicacions (+2,8%) i els productes sota l´epígraf ´altres´ (+2,2%). Per contra, les baixades més significatives han estat en els preus de l´habitatge (-2,5%) i en l´oci i cultura (-0,8%), segons l´INE.

En termes mensuals, els principals increments de preus han estat en els apartats de vestit i calçat (+4,5%), paratge de la llar (+0,5%) i transport (+0,5%). D´altra banda, les caigudes mensuals més marcades de l´índex de preus de consum han estat als capítols d´oci i cultura (-4,2%), aliments i begudes no alcohòliques (-0,9%) i hotels, cafeteries i restaurants (-0,5%).

Els preus dels carburants empenyen l´IPC a l´alça al conjunt de l´Estat

A nivell espanyol, els grups amb influència positiva que destaquen en l'augment de la taxa anual són el transport, que experimenta una variació del 0,0%, gairebé dos punts per sobre de la d´agost, majoritàriament deguda al fet que els preus dels carburants i lubricants augmenten aquest mes, mentre que van baixar al setembre de l'any anterior.

L´habitatge, amb una taxa anual que s'incrementa més d'un punt i mig, fins al -2,8%, a causa de la pujada dels preus de l'electricitat, enfront de la baixada registrada a 2015. També influeix, encara que en menor mesura, la pujada dels preus del gasoil per a calefacció i el gas, que van descendir l'any passat.

Per la seva banda, els grups amb més influència negativa són els aliments i begudes no alcohòliques, que presenta una taxa anual del 0,8%, un punt inferior a la del mes passat, causada per la baixada dels preus de les fruites fresques, major aquest mes que fa un any, i dels llegums i hortalisses fresques, els olis i el peix fresc, que van pujar el 2015. També l´oci i cultura, amb una taxa del -1,5%, més d'un punt i mig inferior a la d'agost, com a conseqüència de la baixada dels preus del viatge organitzat, més gran que la de setembre de 2015.

A nivell mensual, la taxa de variació de l'IPC general al setembre a tot Espanya és del 0,0%. Els grups amb major repercussió positiva en l'índex general són el vestit i calçat (+5,1%), el transport (+0,6%), i l´habitatge (0,5%). Per la seva banda, entre els grups amb repercussió negativa en l'índex general destaca l´oci i cultura (-4,1%), els aliments i begudes no alcohòliques (-0,9%), i els hotels, cafès i restaurants (-0,2%).