Els preus van pujar cinc dècimes al juny en relació amb al maig i van fixar una inflació anual del -0,5%, dues dècimes més alta que al maig (-0,7%), i negativa per cinquè mes consecutiu, segons l'Institut d'Estadística espanyol.

En el conjunt de l'Estat, els preus van augmentar de cinc dècimes al juny i van deixar una inflació anual del -0,8%, dues dècimes més alta que la registrada al maig (-1%). En el cas espanyol, la inflació negativa es manté des que va començar l'any i encadena sis mesos seguits en un escenari propi d'una conjuntura de deflació.

El comportament a la baixa dels aliments frescos (peix, fruites i olis), les assegurances i els hotels han ajudat a mantenir en regió negativa els preus.

El manteniment de la inflació en zona negativa per cinquè mes consecutiu a Catalunya i per sisè mes al conjunt de l'estat espanyol aquest mes de juny s'explica pel comportament a la baixa dels preus de la cistella d'aliments frescos i begudes no alcohòliques, d'altres béns i serveis, on s'inclouen els preus de les primes d'assegurances, i el sector d'hotels, cafès i restaurants.

En el cas dels aliments frescos, la disminució de preus del peix fresc i l'oli, davant l'increment que van registrar al juny de l'any passat, i el comportament de les fruites de temporada, que aquest mes de juny tot i haver pujat de preu ho han fet amb menys intensitat que fa un any, han pressionat a la baixa l'IPC.

La cistella d'altres béns i serveis, també ha incidit a deixar en zona negativa la inflació especialment pel fet que les primes de les pòlisses d'assegurances han pujat de preu però ho han fet menys que l'any passat.

Finalment, la tercera cistella que ha ajudat a mantenir l'economia en una conjuntura pròpia de deflació ha estat la que recull el comportament dels hotels, cafès i restaurants que també han pujat preus però amb menys intensitat que l'any passat.

Les cistelles que han condicionat l'increment de preus en termes anuals han estat el transport, on els preus dels combustibles i lubricants han pujat preus davant la baixada que van registrar l'any passat, l'habitatge, per un augment de preus de l'electricitat superior a la de l'any passat, i la cistella d'oci i cultura on els preus dels viatges organitzats han pujat més aquest mes de juny que el mateix mes de l'any passat.

Inflació subjacent

La taxa de variació anual de la inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos ni els productes energètics, s'ha situat aquest mes de juny en el 0,6%, una dècima menys que la registrada al mes de maig.

Per demarcacions, els quatre territoris catalans mantenen una inflació negativa. En el cas de Barcelona, els preus es van incrementar al juny de cinc dècimes en relació amb els mes de maig i van deixar una inflació anual del -0,4%, dues dècimes més alta que la registrada al maig. Amb aquest IPC negatiu, les comarques barcelonines encadenen cinc mesos d'inflació en negatiu.

A Girona els preus pugen de cinc dècimes al juny en relació amb el maig i van deixar una inflació anual del -0,7%, dues dècimes més alta que al maig. Amb aquest IPC negatiu, les comarques gironines encadenen sis mesos d'inflació en negatiu.

A Lleida, els preus van augmentar de sis dècimes al juny en relació amb el maig i van deixar una inflació anual del -0,8%, tres dècimes més alta que al maig. Amb aquest IPC negatiu, les comarques lleidatanes encadenen sis mesos d'inflació en negatiu.

A Tarragona, els preus es van incrementar de sis dècimes al juny en relació amb el maig i van deixar una inflació negativa del -1,1%, dues dècimes més alta que al maig. Amb aquest IPC negatiu, les comarques tarragonines encadenen 11 mesos d'inflació en negatiu. Aquest període en negatiu a Tarragona s'allarga fins a 26 mesos, des del maig del 2014, si s'inclouen els mesos que han registrat taxes del 0%.