La patronal Pimec ha advertit que només un 20% de la població activa a Catalunya té un nivell formatiu mitjà quan la demanda se situaria al voltant d'un 37%, segons conclou l'informe 'Formació i ocupació a Catalunya i comparativa amb alguns països europeus', presentat aquest dilluns. En nivell formatiu mitjà, on hi ha l'FP, Catalunya és el país que registra el percentatge més baix en comparació amb vuit economies avançades de dimensió semblant a la catalana, on aquest indicador se situa en el 44%. Per Pimec, hi ha uns desajustos notables en nivell formatiu, ja que, per exemple, Catalunya és el que té una major proporció de persones amb nivell baix (43% davant un 18% dels petits països europeus).

El document també constata que l'atractiu per l'FP ha millorat en els darrers anys, en especial la de grau superior. No obstant això, el flux serà probablement insuficient per cobrir les demandes del sistema productiu, sobretot tenint en compte que una proporció important dels titulats accedeix després a la universitat i no al mercat de treball.

Pimec ha fet una crida per "corregir les deficiències" dels sistemes formatiu i de qualificació catalans amb l'objectiu de "millorar el sistema productiu del país". En aquest sentit, ha emès una sèrie de recomanacions com, entre d'altres, situar el món de l'empresa i l'empresa mateixa "en l'origen i destí" natural de qualsevol acció de formació professional, situar les necessitats de les persones en el centre del sistema (en funció de l'edat, col·lectius amb dificultats especials), l'orientació professional, l'existència de diferents tipus de centres de formació (públics i privats, especialitzats, presencials o a distància)i més "inversió i eficiència".