Dades dels últims cinc anys de crisi

Les estacions d'esquí catalanes han generat un impacte econòmic de 2.342 milions

Els empresaris de les instal·lacions hivernals preveu un creixement del 7% en el nombre d'esquiadors per aquesta temporada

26.11.2015 | 18:26
Presentació de la temporada d´esquí 2015-2016

Les 16 estacions d'esquí de Catalunya han generat els cinc últims anys de la crisi un impacte econòmic de 2.342 milions d'euros, dels quals, els 70% s'han quedat a les comarques de muntanya lleidatanes, segons un estudi elaborat per Esade i la Universitat Pompeu Fabra amb motiu de la presentació de la temporada 2015-2016. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat la temporada afirmant que el bon comportament de les estacions d'esquí del Pirineu català consolida l'estratègia del Govern de diversificar geogràficament la indústria turística a la vegada que ajuda a desestacionalitzar la temporada turística. L'objectiu per aquesta temporada és augmentar un 7% el nombre d'esquiadors.

En l'acte de presentació també ha intervingut Xavier Nolla, president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (Acem), i Xavier Espasa, director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT).

El conseller ha destacat que les 16 estacions d'esquí catalanes (10 d'esquí alpí i 6 d'esquí nòrdic, són els principals motors econòmics de desenvolupament de les comarques del Pirineu català i una ''peça clau'' a l'hora de potenciar el turimse de les comarques d'interior i de muntanya.


Nolla ha destacat que en aquesta temporada les 16 estacions d'esquí han invertit 13 milions d'euros, un milió més que el paquet d'inversions que es va registrar la temporada passada. Aquesta inversió d'aquest any és la més elevada des de l'any 2010. Del total d'inversions, 5,5 milions s'han destinat a la millora de pistes, accessos i màquines, 4,5 milions a producció de neu i 3 milions a remuntadors.

De les inversions realitzades aquesta temporada, 4,8 milions s'han desemborsat per part de les pistes de Girona i la resta, 8,2 milions s'han invertit a Lleida.

Tres instal·lacions obertes aquest cap de setmana

Nolla ha començat la seva intervenció dient que els gestors de les pistes d'esquí ''estan contentíssims'' per les nevades i el fred dels últims dies que ha permès que les pistes de Masella hagin pogut obrir aquest dimarts, La Molina que obrirà aquest divendres i les tres zones de Baqueira que obriran durant aquest cap de setmana. La previsió és que el Pont de la Puríssima estiguin en funcionament les 16 estacions d esquí catalanes.

El president de la patronal de les pistes d'esquí catalanes ha recordat que aquestes més bones perspectives que tenen els empresaris del sector es basen tant per les previsions de fred que hi ha per a l'inici de la temporada com pel fet que aquest any ja s'han obert instal·lacions per les nevades de la tercera setmana de novembre, contràriament a l'any passat que la primera nevada va caure el 6 de desembre.

Un de les novetats d'aquest any és que les pistes de Tavascan obriran el 4 de desembre i suposa recuperar aquestes instal·lacions que la temporada passada van haver d'estar tancades per problemes en la infraestructura.

El preu de forfait en la gran majoria es manté i hi ha instal·lacions a 49 euros a Baqueira, 42 euros Masella i 41 euros La Molina però quan afegeixes les promocions i els descomptes que ha dissenyat cada instal·lació el preu mig baixa a la meitat, ha destacat Nolla.

Tot i això, entre l'any passat i aquest el preu s'ha intentat mantenir per aprofitar la millora de la situació econòmica i aconseguir arribar als 2 milions d'esquiadors que és el topall que es va obtenir abans de la crisi, segons ha explicat Nolla.

La presentació de la temporada 2015-2016 ha servit per presentar també l'estudi d'impacte econòmica de l'activitat de l'esquí al Pirineu català. Entre les xifres presentades, Nolla ha destacat que per cada euro de despesa en forfet es genera una despesa de 6 euros. A més, per cada lloc de treball que es contracte en un remuntador es generen 5 llocs de treballs més a la resta del sector.

Els últims cinc anys, coincidint en el període de crisi, l'activitat de l'esquí ha generat 2.342 milions d'euros, dels quals 1.645 milions s'han quedat a les comarques lleidatanes, el 70% del total, i 697 milions a les comarques gironines. L'estudi indica que per cada euro de despesa en forfait es generen 12,37 euros en el conjunt del territori.

Felip Puig ha anunciat que el Govern destinarà 800.000 euros a reforçar la temporada amb una campanya de publicitat protagonitzada pel jugador de futbol Xavi Hernàndez i la nedadora i medallista olímpica Gemma Mengual. El Govern ha fet una ''adaptació'' de la campanya de començament d'any 'Catalunya és casa teva'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema