Cent trenta professionals del turisme gironí han participat en la segona jornada promocional i comercial Costa Brava Girona Trade Week, organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona amb l'objectiu d'ampliar coneixements en tres mercats emissors de turisme per la destinació -francès, britànic i alemany- i potenciar el coneixement dels productes específics golf, cultura i turisme actiu i natura.

Avui, dimarts 27 d'octubre, l'Hotel AC Palau de Bellavista by Marriot ha acollit la jornada professional, que ha estat inaugurada per la vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marta Felip, la qual ha manifestat que "amb aquesta acció volem oferir a les empreses i entitats gironins una radiografia real i actual d'uns mercats importants per tots nosaltres i, alhora, estimular la creació de nous productes a fi de rejovenir les marques Costa Brava i Pirineu de Girona".

En la conferència de turisme actiu i natura, el propietari i editor del portal Hiking-site.nl, Raymond Koome, ha manifestat "la natura i el paisatge canvia poc però el que sí canvia és el que volen els nostres clients: viure experiències autèntiques en contacte amb la població local". Drew Buggan, director de l'agència de viatges especialitzada Adventure Holidays, ha comentat que pels operadors turístics és important treballar colze a colze amb les empreses d'activitats receptives perquè són les que han de donar suport a la difusió de continguts i a la comercialització dels productes.

Els experts en turisme de golf han destacat que la Ryder Cup podria ser la "solució" per potenciar definitivament la Costa Brava com a destinació de golf. Pel que fa a les fortaleses del golf de la destinació gironina, la gastronomia, la ciutat de Girona i Barcelona contribueixen al posicionament de la marca. Quant a aspectes a millorar, s'ha incidit en què cal treballar en el màrqueting digital i incrementar el nombre d'agències receptives especialitzades.

Pel que fa a la conferència de cultura, el director de LABPATC, de la Universitat de Barcelona, ha destacat que els itineraris culturals europeus i el patrimoni declarat per la UNESCO són atractius potencials per la creació de productes culturals. Cal pensar en accions de caire interfronterer. Els representants de les empreses Gebeco i Via Nostra han coincidit en posar de relleu que cada vegada més els turistes busquen l'oferta cultural de proximitat vinculada a les festes tradicionals i de manifestacions populars. El 17 % dels viatgers es consideren turistes culturals, i més del 60 % són actius culturalment durant les seves vacances.

La jornada ha comptat amb tres sessions consecutives dedicades a radiografiar els mercats emissors francès, alemany i britànic.

El primer mercat emissor internacional per la Costa Brava i el Pirineu de Girona és el francès amb una quota del 30 %. La directora del Centre de Promoció Turística de Catalunya a França, Josefina Mariné, considera que el mercat francès és madur i molt exigent i que cada cop utilitza menys la intermediació i més les plataformes online per a la consulta i compra de serveis i productes turístics. Mariné afegeix que la destinació gironina ha de controlar els períodes vacacionals de les escoles perquè són freqüents i disseminats en el calendari i presenten oportunitats per a les destinacions de proximitat del nostre territori. La directora recomana a les empreses gironines que potenciïn productes com ara les activitats a la natura i el patrimoni cultural.

Quant al mercat alemany, Montserrat Sierra, directora del Centre de Promoció Turística de Catalunya a Alemanya, comenta que hi ha 1,8 milions d'alemanys que busquen destinacions de sol i platja. Com a dada econòmica ha dit que els alemanys gasten 87 bilions a l'any en viatges. El principal portal de viatges d'Alemanya és HolidayCheck, i que creix la tendència a fer escapades de cap de setmana a destinacions europees. Sierra remarca que el segment de turisme sènior té gran potencial per la nostra destinació ja que significa un 45 % del total dels viatges dels alemanys a l'estranger, gastant fins a un 12 % més que els altres segments.

Josep Capdevila, director del Centre de Promoció Turística al Regne Unit i Irlanda, ha comentat que per la destinació Costa Brava es presenta una oportunitat de incrementar els turistes britànics a partir de 2016 amb l'arribada de la companyia aèria i l'operador turístic Jet2.com. Destaca el creixent interès dels turistes anglesos per productes com ara luxe, salut i benestar, i activitats a la natura. Capdevila diu que els turistes britànics continuen interessats en adquirir paquets turístics fet que afavoreix a les agències de viatge receptives del nostre territori. Pel que fa al principal perfil del turista britànic, té una edat compresa entre 25 i 44 anys, sol fer una estada mitjana a Catalunya de 6,6 dies i té preferència per destinacions de sol i platja i escapades curtes a ciutats.

A la tarda hi ha hagut el workshop entre les empreses i entitats gironines assistents i les setze agències de viatges receptives catalanes participants. Així mateix s'ha comptat amb la participació de representants d'un seguit de portals o iniciatives que poden ajudar als empresaris en el seu dia a dia: Booking, Tripadvisor, Catalunya Experience i Insetur. La sessió ha estat plantejada perquè els empresaris i les agències es coneguin, intercanviïn informació i creïn paquets de productes combinats.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona valora positivament els continguts i les conclusions derivades de la jornada, i constata que encara queda molta feina per fer, sempre de manera conjunta entre els sectors públic i privat.