Segons Ministeri d'Hisenda

Catalunya va ocultar
1.318 milions de despesa

Hisenda ha decidit obrir una auditoria a totes les comunitats autònomes i corporacions locals per comprovar els comptes

21.10.2015 | 17:58

El Ministeri d'Hisenda acusa la Generalitat d'ocultar 1.318 milions d'euros de despesa pública en l'exercici del 2013. Es tracta de despesa derivada d'inversions a carreteres i centres penitenciaris que, segons Hisenda, no es van registrar el 2013 i assegura que no n'ha tingut coneixement fins al present exercici. Per la seva banda, el Departament d'Economia ha defensat que manté una política de "màxima transparència" amb l'Estat, "amb informacions molt detallades".
El Ministeri d'Hisenda assenyala que en les dades del 2013 s'havien registrat inversions públiques corresponents a diversos contractes de col·laboració público-privada signats en anys anteriors per la Generalitat i l'Ajuntament de Saragossa i de les quals els interventors d'Hisenda "no van tenir coneixement fins al present exercici".

El Ministeri apunta que "d'acord amb el criteri utilitzat en ocasions anteriors", aquestes despeses es van registrar en l'exercici 2013, en què no s'havien tancat les dades definitives de comptabilitat amb independència dels exercicis en els quals es van produir, segons indica. En el cas de Catalunya l'augment de la despesa el 2013 va ser de 1.318 milions d'euros, derivada d'inversions en carreteres i centres penitenciaris, mentre que l'increment de la despesa a l'Ajuntament de Saragossa es deu a la construcció del tramvia i puja a un import de 200 milions d'euros.

Els interventors d'Hisenda i l'Eurostat van concloure que resultava "més idoni" la comptabilització de les despeses derivades d'aquests contractes en l'exercici 2015 ja que, segons Hisenda, no ha estat fins aquest any quan les administracions públiques han revelat l'existència d'aquests contractes. En aquest sentit, el Comitè Tècnic de Comptes Nacionals posarà en marxa en els propers dies "actuacions directament encaminades a la verificació i contrast de la informació subministrada per aquestes administracions, obrint els corresponents procediments d'investigació". El Ministeri assegura que les dades que ha elaborat i que ha validat Eurostat suposen "el compliment dels objectius de dèficit compromesos amb les autoritats europees aquests anys".

Per la seva banda, el Departament d'Economia ha indicat en un comunicat que l'increment del dèficit registrat inicialment l'any 2013 respon a una reclassificació d'operacions aplicada per la Intervenció General de l'Estat (IGAE) en base al nou marc europeu SEC2010. Amb aquesta ampliació, la IGAE incorpora al còmput del dèficit alguns contractes de carreteres i centres penitenciaris efectuats amb fórmules d'associació público-privada i executats abans de l'any 2011.

El Departament "deplora" que l'Estat "desviï el que és un conflicte de la IGAE amb l'Eurostat cap a Catalunya i l'Ajuntament de Saragossa" i lamenta que el dèficit del 2015 quedarà incrementat en 1.318 milions (0,7 dècimes del PIB) per decisions sobre criteris de comptabilitat aplicats a despeses en infraestructures anteriors al 2011, segons apunta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema